MEET THE MAKERS: VIOREL ȘTIRBU

Inspiratie / by Grolsch RO


Unele proiecte încep de la un simplu implus. Altele sunt planificate cu mult timp înainte de a ieși la lumină. Curioși să aflăm poveștile din spatele obiectelor care ne fură privirile la târguri, în magazine și pe la prieteni, am creat Meet the Makers, o serie ce își propune să surprindă creativitatea tinerilor designeri români.

Viorel: Sunt Viorel, am 38 de ani. Am fost programator mult timp și la un moment dat mă cam săturasem să fac chestii care se văd doar pe ecran. Asta înseamnă a fi programator, cumva. Eram curios să fac chestii care au o aplicabilitate în lumea reală, care se simt, care interacționează, cu care pot interacționa. Și am devenit curios de electronică de o vreme. De mic eram curios, dar mai nou mi-a revenit anul ăsta curiozitatea. Așa că mi-am luat un sabbatical și am început să învăț electronică: de pe YouTube, de pe unde am găsit, de pe net.

Am început cu niște circuite micuțe, un beculeț, nu știu ce, apoi am trecut la niște senzori prin casă, de temperatură, de umiditate, de mișcare. Acum becurile pe acasă se pornesc automat, aerul condiționat în funcție de chestiile astea.

Și apoi am trecut la chestii mai interesante, gen roboței. Și am găsit ceva model pe net, conceptul ăsta de self-balancing robot, care stă pe două roți. În mod normal ar trebui să cadă, dar pentru că are un giroscop și niște senzori, știe să stea în picioare, știe să-și controleze continuu, de 200 de ori pe secundă, poziția.

Deocamdată e la nivel de jucărie, am găsit un om care a zis “Bă, îmi place, fă-mi și mie unul”. Primul client, să zicem. Dar ce sunt eu curios, să pun niște senzori pe el, o cameră de distanță, să se poată orienta singur prin spațiu, să ia niște decizii, să devină independent, cumva, asta e interesant pentru mine.

În timpul ăsta, mă gândeam “mă, stau eu singur cu YouTube-ul, hai să îmi caut o comunitate”. Și am căutat pe net locuri unde poți să accesezi o imprimantă 3D și am dat de NOD makerspace. E un spațiu foarte interesant. Când am venit aici am văzut un avion agățat de tavan, toți oamenii ăștia care lucrează tot felul de proiecte trăznite. Am zis că e super, ăsta e locul meu. Și cam atunci am început să lucrez și la roboțel, și am învățat o grămadă pe drumul ăsta. Am cunoscut oameni faini, creativi și mă întreb de ce nu am făcut asta până acum.

Back Published 14 Nov 2018 Inspiratie
0 comments
Choose a cover
Choose