Interviu cu Dr. John Holder: despre VR, AR și evoluția acestora

/ by Grolsch RO

După cum îi spune și numele, VR-ul ne permite să experimentăm cu lumi virtuale construite digital, deși ne aflăm în mijlocul camerei sau la un festival. Chiar dacă nu este o tehnologie nouă, VR-ul a luat amploare în ultimii ani, iar în acest sens au început să aibă loc și câteva evenimente pentru ce pasionați de această zonă. Unul dintre ele a fost LdaVi Eastern European VR Worldbuilding Lab, organizat de CINETic, care are ca scop crearea unei platforme dedicată dezvoltării, producției și distribuției proiectelor care integrează tehnologii VR/AR/MR. Noi am stat de vorbă cu Dr. John Holder, unul dintre speakerii acestui eveniment, care ne-a explicat mai multe despre tehnologia VR.

Experimentalist.RO: Multă lume consideră că tehnologia VR ne distrage de la realitate, de la natură și mediul înconjurător. Ce crezi despre această opinie des întâlnită?

Dr. John Holder: Asta e o întrebare bună. Există acest val de opinii negative cum că tehnologia ne îndreaptă către un viitor înfricoșător. Însă tehnologia este doar un mediu prin care noi putem atinge și crea niște lucruri. Depinde de responsabilitatea unei persoane care alege să construiască ceva și, de asemenea, a userilor și a consumatorilor care aleg să folosească acea tehnologie și ce anume își doresc ei să obțină.

Cred că tehnologia are posibilitatea, mai mult în viitor decât acum sau în trecut, să ne reintegreze cu natura, dacă este folosită înțelept. 

Tehnologia VR are potențialul de a ne atrage atenția asupra naturii, dar nu este folosită mereu în acest scop. De fapt, de cele mai multe ori nu e, ci e folosită în folosul companiilor, indiferent de impactul socio-ocultural sau cel asupra mediului înconjurător. 

Experimentalist.RO: Că tot veni vorba despre companii, VR-ul este folosit de cele mai multe ori pentru business sau entertainment. Care dintre aceste două zone crezi că se va dezvolta mai mult în viitorul apropiat?

Dr. John Holder: Ambele. VR/AR/MR/XR, aceste extensii ale realității, sunt o nouă paradigmă computerelor, ca să zic așa. Și majoritatea oamenilor folosesc un PC la locul de muncă, ceea ce înseamnă că aceste tehnologii au posibilitatea să ne ușureze munca, să ne facă să devenim la eficienți. VR-ul, folosit corect, ne poate ajuta să devenim mai resposabili din punct de vedere ecologic. Practic, ne poate folosi la orice.

Experimentalist.RO: Chiar dacă VR-ul nu este un concept nou, pare că în ultima perioada a avut o adevărată explozie. De ce a luat amploare?

Dr. John Holder: Aparația și evoluția smartphone-urilor. Acestea au un display destul de performant, conexiune bună la internet și așa mai departe. Este o tehnologie pe are toată lumea o deține sau și-o permite, iar aceasta este un mediul bun pentru VR.

Experimentalist.RO: ...și crezi că e atât de ok pentru corpul nostru să interacționeze cu tehnologiile VR? Se poate obișnui pe deplin?

Dr. John Holder: Mmm. Se poate obișnui cu realitatea? (rade) E o întrebare cu multe nedumeriri. Dar dacă poți trăi în realitate, de ce nu ai putea trăi în viitor într-un hibrid dintre realitete, realitate augmentată, VR. Un mix complex.

Chiar vorbeam acum despre amețeala creată de VR, deoarece toți oamenii o simt mai mult sau mai puțin când interacționează cu acest gen de tehnologii.

Există un remediu simplu: ghimbirul. Este foarte documentat faptul că ghimbirul ajută oamenii să treacă peste amețeala de la mișcare. Deși nu este o soluție grozavă faptul că trebuie să iei ceva ca să te poți bucura de VR, la fel se poate întâmpla și când mergi cu mașina sau atunci când urci pe un bloc înalt.

Însă această amețeală poate fi redusă de cei care crează experiențele digitale pentru VR, iar acesta este unul dintre lucrurile pe care le predau aici, în cadrul acestui eveniment. Spre exemplu, frame-urile per secundă, mișcarea, trecerea de la o scenă la alta, viteza fiecărei mișcări. Toate acestea pot fi îmbunătățite și pot diminua amețeala.

Experimentalist.RO: Și cu fobiile cum rămâne? Chiar se pot trata prin VR?

Dr. John Holder: Da! VR-ul este foarte util în situații medicale. Uite, un exemplu ar fi fobia de păianjeni sau fobia de înălțimi, care sunt foarte comune. Dacă ai aceste fobii, nu le poți înfrunta real. E mult mai confortabil și util să aplici metoda aceasta de a fi pus față în față cu ceea ce te sperie prin VR. E mult mai rațional.

Experimentalist.RO: Care este cea mai mare provocare peste care trebuie să treacă VR-ul în viitor?

Dr. John Holder: Headset-urile. Acestea sunt destul de grele acum și pot fi ușor inconfortabile. Și ar fi mai fi și atitudinea persoanelor față de VR. Cum ziceai și tu, oamenii sunt destul de reticenți acum. O mare parte din cauză că nu au experimentat sau au făcut-o, dar nu a fost o experiență prea plăcută.

Experimentalist.RO: VR-ul a devenit recent o metodă bună de comunicare pentru advertising. De ce crezi că publicitarii aleg acest mediu?

Dr. John Holder: VR-ul este foarte popular în advertising și branding pentru că experiența cu această tehnologie e ceva ce vei ține de minte. Îți implici tot corpul în această experiență, iar corpul are propria lui memorie, adica memoria musculară. El întelege ce se întâmplă, ceea ce este mult mai de impact decât o reclamă la televizor, în timp ce arzi pâinea prăjită în bucătărie. (râde) Și eventual dai și un SMS în tot timpul acesta. E foarte greu să fii atent și la reclamă. Deci cred ca motivul pentru care este atât de popular VR-ul este impactul pe care îl are.

https://www.facebook.com/CINETic.UNATC/
Back Published 18 Dec 2017
0 comments

Conținut asemănător

Choose a cover
Choose