ZECE LECȚII DE VIAȚĂ DE LA ARTIȘTI. Alexandru Fleșeriu, Arhitect

/ by Grolsch RO

Se spune că viața este o călătorie. Ne-am propus să pășim cu artiștii pe drumul devenirii lor ca să povestim momente care au construit personalitatea și creațiile lor. Pe măsură ce înaintăm în viață este important să ne păstrăm curiozitatea activă. La fel ca atunci când eram copii. Curiozitatea te ajută să afli lucruri noi, să înveți și să evoluezi. Fii curios, cercetează, experimentează până îți găsești drumul și împlinirea. Alexandru Fleșeriu a absolvit Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj în 2010. În 2015 și-a deschis propriul birou de arhitectură. Noi l-am cunoscut la Awake Festival unde a aplicat și a și fost premiat de Grolsch în concursul de instalații outdoor. Lucrarea realizată de Alexandru și colega sa, Andreea Mureșanu, se numește Lampnest și a fost un punct de atracție pentru cei care am fost prezenți la festival. S-a potrivit perfect în decorul de basm din parcul dendrologic al Castelului Teleki, o invitație la visare și la deconectare prin intermediul poveștilor din cărți. Sau din imaginația fiecăruia.

Am admirat puterea imaginației lui Alexandru și l-am luat la întrebări pentru afla cum își trăiește povestea de dragoste cu arhitectura. 


Experimentalist.RO: Cum te-ai hotărît să devii arhitect? 

Alexandru Fleșeriu: Păi nu mă pricepeam la altceva înafară de desenat. Și cam asta a fost.

Experimentalist.RO: Cât este creativate, cât este matematică în profesia ta? Se face distincția asta in mod normal? Care parte îți place ție personal mai mult?   

Alexandru Fleșeriu: Este creativitate la tot pasul, matematica se combină cu fizica și arta în mod creativ tot timpul. Nu pot spune că există o anumită parte care îmi place, poate eventual momente care îmi plac, când iți vine o idee ce te ține treaz noaptea, ce te face să gândești în permanență. 

Experimentalist.RO: Care sunt realizările tale în domeniu până în prezent? 

Alexandru Fleșeriu: Îmi place să iau parte la concursuri, în prezent am șapte premii. Printre lucrările realizate sunt Pavilionul României de la Conferința Internațională a Uniunii Internaționale a Arhitectilor din Durban, Africa de Sud și refuncționalizarea interiorului castelului Banffy din Bonțida, ambele rezultatul unor concursuri de arhitectură. În Druban am amenajat standul României cu grădini de plante comestibile autohtone și am expus povești despre mâncare în oraș. La Bonțida am amenajat interiorul castelului pentru Centrul de Arts and Crafts cu gândul la structurile care nu mai există și cu intenția de a face un interior primitor. Astfel am recreat bolțile prăbuțite cu ajutorul unei instalații de lumină și am căutat diferite locuri pe care le-am amenajat fie pentru adunare, fie pentru lucru.  

Source: Reframe, Castelul Banffy, Bontida, 2016

Experimentalist.RO: Care este rolul arhitecturii, adeseori neglijat sau neconștientizat, în viața fiecărui locuitor urban? 

Alexandru Fleșeriu: Cel de suport al vieții urbane, nu știu dacă e conștientizat sau nu, dar fără arhitectură nu poate exista viață urbană, e ca pick-up-ul pe care pui vinilul.

Experimentalist.RO: Când ai avut ocazia să îți exprimi creativitatea 100% într-un proiect arhitectural? Alexandru Fleșeriu: Nu știu dacă există vreun contor al creativității, ar fi bine să ne folosim de ea tot timpul. Chiar dacă există proiecte cu constrângeri puternice, micile libertăți sunt cu atât mai prețioase.

Experimentalist.RO: Care a fost cea mai mare provocare cu care te-ai întâlnit până acum?

Alexandru Fleșeriu: Liceul de mate-info, pentru că nu mi se potrivea. Facultatea a fost ușoară, chiar dacă necesită multă muncă.

Experimentalist.RO: Povestește-ne despre instalația Lampnest.Cum v-a venit ideea?

Alexandru Fleșeriu: Ne-a plăcut faptul că există o bibliotecă renumită la castel. 

Am dorit sa creăm un mediu domestic pentru citit. Astfel, am facut o megalampă de podea cu un cuib dedesubt care invită trecătorul să își aleagă o carte, să aprindă lampa și să se așeze la o lectură.

Source: Lampnest, instalație în cadrul Awake Festival, Castelul Teleki, 2017

Experimentalist.RO: La ce e bună curiozitatea în viața omului si cum te ajuta pe tine in profesie? 

Alexandru Fleșeriu: Fără curiozitate am fi încă în peșteră, este începutul motivației de a evolua. Curiozitatea este mai presus de concurență, curiozitatea ne dă identitate.

Experimentalist.RO: Câte răspunsuri ai dat până acum la întrebarea “ce vrei să te faci când o să fii mare”? 

Alexandru Fleșeriu: Două: am vrut să fiu pilot de vânătoare, dar nu aveam ochii destul de buni, am vrut să fiu inginer constructor de avioane militare, dar nu eram destul de bun la matematică și fizică.

Experimentalist.RO: Care sunt lucrurile esențiale în viața ta? 

Alexandru Fleșeriu: Chiar nu știu, voi ști când nu le mai am.

Experimentalist.RO: “Eu toată viaţa am avut senzaţia că trebuie să fac ceva cu viaţa mea.” – iți sună familiar? Ai sentimentul ăsta al necesității unui rost, al unui sens în ce faci? 

Alexandru Fleșeriu:`Ești ceea ce faci` îmi zicea bunicul meu, încă cred asta.

Experimentalist.RO: Intuiție sau cercetare în luarea unei decizii? Care a fost ultima decizie importantă profesional vorbind? 

Alexandru Fleșeriu: Intuiție, în cazul meu, dar fiecare e diferit, de aceea e bun lucrul în echipă. Ultima decizie, să fiu cadru didactic asociat la facultate, e o muncă pe care o fac cu multă plăcere.

Experimentalist.RO: Cât de important este să explorezi teritorii noi în domeniul tău de activitate și cât de des faci asta? 

Alexandru Fleșeriu: Îmi pare rau să zic, dar nu prea explorez teritorii noi, ar trebui sa o fac mai des. În sensul că nu am încercat până acuma să găsesc o nișă pe care să mă specializez.

Experimentalist.RO: Dacă cineva nu te știe ca arhitect care ai vrea să fie primul lucru pe care îl vede/ascultă/descoperă despre tine? 

Alexandru Fleșeriu: Sper să mă găsească prietenos.
Back Published 12 Sep 2017
0 comments
Choose a cover
Choose