George face parte dintr-o familie de muzicieni și avocați. Deși într-o primă fază a ales să studieze Dreptul, și-a dat seama că nu i se potrivește cariera de avocat. A făcut studii de regie de film și, câțiva ani mai târziu, i s-a arătat și chemarea către muzică pe care o are în sânge de la tatăl său, Edi Petroșel, bateristul trupei Holograf. ">


ZECE LECȚII DE VIAȚĂ DE LA ARTIȘTI. Jurjak

/ by Grolsch RO

Se spune că viața este o călătorie. Ne-am propus să pășim cu artiștii pe drumul devenirii lor ca să povestim momente care au construit personalitatea și creațiile lor. Pe măsură ce înaintăm în viață este important să ne păstrăm curiozitatea activă. La fel ca atunci când eram copii. Curiozitatea te ajută să afli lucruri noi, să înveți și să evoluezi. Fii curios, cercetează, experimentează până îți găsești drumul și împlinirea.
Am povestit despre găsirea drumului în viață cu George Petroșel, aka Mr.Jurjak, muzicianul-regizor care ne-a fermecat cu "Șoapte" și apoi cu mai multe extrase pe single de pe albumul său de debut, Lemon Blues. George face parte dintr-o familie de muzicieni și avocați. Deși într-o primă fază a ales să studieze Dreptul, și-a dat seama că nu i se potrivește cariera de avocat. A făcut studii de regie de film și, câțiva ani mai târziu, i s-a arătat și chemarea către muzică pe care o are în sânge de la tatăl său, Edi Petroșel, bateristul trupei Holograf.

Experimentalist.RO: Ai facut studii de Drept și erai la un pas să devii avocat, așa cum sunt și bunicul, mama și unchiul tău. Dar chemarea muzicii a fost mai puternică.

Jurjak: Prin muzică și video pot spune că mi-am găsit libertatea…

Experimentalist.RO: Au existat oameni care te-au ajutat să pășești pe drumul acesta al muzicii, fie că te-au inspirat, fie că te-au ghidat. Să îi spunem noroc? Sub ce semn stau aceste întâlniri pentru devenirea unui artist și cât de importante sunt? 

Jurjak: E important să întâlnești oamenii potriviți la timpul potrivit, să îți pună cineva în brațe cartea potrivită la momentul potrivit. Eu am crescut în familie de muzicieni, m-am jucat de mic cu tobele, dar am descoperit acest drum mult mai târziu și nu am luat-o în serios la vremea aceea. Toate se întâmplă la timpul lor, cumva m-am trezit mergând pe un drum mai vechi cu niste pantofi noi. ☺ Peste tot în lume sunt foarte mulți tineri bine pregătiți și talentați dar necunoscuți, deci da, trebuie și puțin noroc.

Experimentalist.RO: Când ești mulțumit de o piesă nou compusă, când este procesul de creație încheiat?

Jurjak: Procesul de creație este gata cand ideea îmbracă o formă concretă, dar de fapt abia atunci abia începe călătoria, din acel moment este important să decizi când să spui stop.

Experimentalist.RO: Mai activezi într-o zonă artistică, este vorba despre regia de film unde ai deja proiecte realizate, mai ales videoclipuri muzicale. Pentru ce artiști ai făcut clipuri până acum și cum ai ales muzicile în cauză?

Jurjak: Am regizat videoclipuri pentru Raku, Omu Gnom, Moonlight Breakfast, Stema, Hot Casandra, Super ED și alții. În principiu, muzicile m-au ales pe mine, am lucrat mai mult cu cei apropiați, ne ajutăm reciproc.

Experimentalist.RO: Începând cu al doilea tău single ai semnat și muzica, dar și regia. E usor sa regizezi pentru propriile piese? Unor artiști le e simplu pentru că știu exact ce vor să reprezinte, care e filmul muzical. 

Jurjak: Nu e ușor să regizezi pentru muzica ta, e destul de subiectivă treaba și te atașezi ușor de anumite idei și cadre care nu funcționează neapărat cel mai bine în întreg, dar în film se lucrează în echipă și e bine să asculți și de părerea colegilor ca să scoți ce-i mai bun.

Experimentalist.RO: Ne place că apreciezi lirica românească. Piesa ta “Timp de iubit” e pe versurile lui Vasile Alecsandri, poet clasic parte din programa școlară. Sună foarte cool, versurile au căpătat o aură specială în contextul muzical și interpretarea ta. Mai ai planuri cu poezia românească clasică?  

Jurjak: Da, chiar am, poezia românească e foarte ofertantă din punct de vedere muzical, mai am câteva instrumentale care și-au găsit versurile prin cărțile marilor noștri poeti și la un moment dat o să le fac publice.

Experimentalist.RO: Versurile piesei “Un minut” sunt ale tale? Timpul pare o temă care te preocupă. Apare și în versurile piesei “Șoapte”. Cum spune și povestea din piesa “Un minut”, timpul trece repede și ireversibil pentru toți și de multe ori ne-am dori să fi ales mai bine cum să ni-l petrecem. 

Jurjak: Da, versurile piesei “Un minut” sunt scrise de mine, de fapt cu mult înainte să compun piesa. Am o mică arhivă de versuri care așteaptă să își găsească sensul printr-o melodie sau alta. Răspunsul la întrebarea piesei “Oare cât durează sus o viață unde timpul e de gheață? Cât durează sus, nu știu, dar aici jos o viață poate fi perioada de timp petrecută cu omul care te-a facut să simți…

Experimentalist.RO: La ce e bună curiozitatea în viața omului? Unde te-a dus până acum curiozitatea? 

Jurjak: Curiozitatea iți poate lărgi orizontul, e bine să experimentezi, dar să nu păstrezi tot în ghiozdan.

Experimentalist.RO: Câte răspunsuri ai dat până acum la întrebarea “ce vrei să te faci când o să fii mare”?

Jurjak: Gunoier, pompier, om de afaceri. 

Experimentalist.RO: Care sunt lucrurile esențiale în viața ta? 

Jurjak: Familia, prietenii, pasiunea, e important să faci ce simți indiferent dacă e bine sau nu.

Experimentalist.RO: “Eu toată viaţa am avut senzaţia că trebuie să fac ceva cu viaţa mea.” – iți sună familiar? Ai sentimentul acesta al necesității unui rost, al unui sens în ce faci? Ești împlinit din acest punct de vedere?

Jurjak: Toți avem nevoie de un scop în viață, asta ne face să mergem mai departe, trebuie să-l căutăm și dacă nu-l găsim, trebuie să-l inventăm. 

Experimentalist.RO: Povestește-ne o întâmplare care ți-a dat o lecție de viață. 

Jurjak: Ce am învățat eu este că nimic nu apare peste noapte, trebuie să muncești, să insiști și să nu renunți. Am avut mai multe momente în care am zis că trebuie să fac altceva și am crezut că muzica nu e de mine și până la urmă după 10 ani s-a arătat. ☺ 

Experimentalist.RO: Intuiție sau cercetare în luarea unei decizii? 

Jurjak: Și intuiție și cercetare, vreau să aprofundez genul muzical, dar recunosc, sunt leneș și comod. Ca în toate domeniile, pregătirea profesională trebuie să fie continuă.

Experimentalist.RO: Cât de important este să explorezi teritorii noi în domeniul tău de activitate și cât de des faci asta? 

Jurjak: E important să explorezi și să îți lărgești orizontul, căutând întotdeauna. Vei găsi ceva, poate nu neapărat ceea ce cauți, dar poate apare un raspuns la o intrebare nepusă.

Experimentalist.RO: Ce sacrificii ai făcut pentru muzică? 

Jurjak: Tot ce faci cu plăcere nu este un sacrificiu.

Experimentalist.RO: Dacă cineva nu te știe ca artist, care ai vrea să fie primul lucru pe care îl vede/ascultă/descoperă despre tine? 

Jurjak: Îi las pe ei să descopere ce iese la suprafață.

Trupa Mr. Jurjak are o componență rock'n'roll: 

George Petroșel -vocal

Daniel Olteanu-tobe

Narcis Axinte-bas

Dan Minel Stoica-chitară

Urmăriți-le activitatea pe facebook: www.facebook.com/MrJurjak

Cu Mr.Jurjak ne vedem pe scena Awake Festival care are loc in weekendul 1-3 septembrie în zona de basm de pe Domeniul Teleki, lângă Gornești, județul Mureș. 

Pentru detalii și bilete accesați www.awakefestival.ro sau răspundeți provocării Grolsch și participați cu un mesaj la Capsula Curiozității pentru a câștiga două pass-uri de festival și cazare la super campingul Glamping pe toată durata festivalului (concursul se închide pe 13 august). 
Back Published 04 Aug 2017
0 comments
Choose a cover
Choose