ZECE LECȚII DE VIAȚĂ DE LA ARTIȘTI. Radu Osaciuc, Dimitri's Bats

/ by Grolsch RO

Se spune că viața este o călătorie. Ne-am propus să pășim cu artiștii pe drumul devenirii lor ca să povestim momente care au construit personalitatea și creațiile lor. Pe măsură ce înaintăm în viață este important să ne păstrăm curiozitatea activă. La fel ca atunci când eram copii. Curiozitatea te ajută să afli lucruri noi, să înveți și să evoluezi. Fii curios, cercetează, experimentează până îți găsești drumul și împlinirea. Am stat de vorbă cu Radu Osaciuc pe care probabil îl cunoașteți din trupa Sophisticated Lemons și care pune în practică cele mai de sus și se află pe drumul bun cu noul său proiect, Dimitri's Bats.

Totul a început de la o chitară cu o coardă care se afla prin casă. Apoi, la 14 ani, Radu Osaciuc și-a luat prima chitară din propriile economii, un Fender negru, simplu, care a venit la pachet cu un dvd cu lecții de chitară. Au urmat niște concerte cu repertoriu extrem de restrâns prin casă, prima trupă și întâlnirea cu Andrei Drăgușanu - o prietenie muzicală din categoria celor de cursă lungă. Împreună au format Sophisticated Lemons, un proiect cu care au câștigat concursul Rock Your Highschool. 

Piesele erau înregistrare în camera lui Andrei. Au învățat să lucreze în Pro Tools și-au făcut profil de MySpace și au început să apară invitațiile la concerte. Mihnea de la OCS i-a chemat să le cânte în deschidere ceea ce va rămâne marcat ca un moment de glorie în perioada de început a trupei. 10 ani mai târziu, Radu face muzică și continuă să învețe și să evolueze și își găsește împlinirea într-un nou proiect muzical căruia i-a spus Dimitri’s Bats.

Experimentalist.RO: Te rog povestește-mi pe scurt despre aventurile tale în muzică. Cum ai început, cum a mers cu Sophisticated Lemons, ce alte colaborări ai mai avut în trecut și cum arată prezentul cu noul proiect Dimitri’s Bats. 

Radu Osaciuc: A început în clasa a opta, câteva luni de zile am strâns banii pe care mi-i dădeau părinții pentru prânz la școală și cu ei mi-am luat un Fender acustic negru. După care am început să învăț, chitara venise cu un dvd care te învăța bazele. Câteva săptămâni mai târziu deja îi cântam maică-mii “Wonderwall” și “Seven Nation Army”. Și nu mă mai opream. Faza cu cântatul devenise un fel obsesie, mă tot filmam și încercam să devin din ce în ce mai bun. Și apoi a venit întâlnirea cu Andrei. Era prin 2008, ne-am cunoscut la ziua unui prieten și am început să discutăm că poate cântăm împreună și cam asa s-a format Sophisticated Lemons. 

  Pentru mine, Sophisticated Lemons a fost primul proiect, copilul meu. Acum știu că nu l-am crescut cum trebuie și de multe ori nu am luat cele mai înțelepte decizii pentru el, dar cu toate astea, la momentul acela, am avut grijă de el cum am știu mai bine și am crezut în el. 
Nu am renunțat niciodată la muzică. Am tot scris piese, iar anul trecut a apărut în mintea mea ideea cu Dimitri’s Bats. Voiam să fac și altceva, să încep un nou proiect cu un sound diferit, să văd cum este să ai un fresh start. Știam cât de cât cum aș vrea să sune, deja compusesem câteva piese și le făcusem și producția.  

Experimentalist.RO: La ce e bună curiozitatea în viața omului? 

Radu Osaciuc: Datorită curiozității ajungi să descoperi lucruri noi și cam așa îți dai seama ce vrei să faci. Fără curiozitate am fi niște pietre.

Experimentalist.RO: Câte răspunsuri ai dat până acum la întrebarea “ce vrei să te faci când o să fii mare”?

Radu Osaciuc: Primul răspuns a fost sigur “ca tata”. Habar n-aveam ce făcea tata, dar îl vedeam des îmbrăcat în costum și eram sigur că face ceva foarte mișto. După care clasicele: polițist, pompier, astronaut, pilot de avion, pictor... cred că în fiecare meserie vedeam ceva interesant.

Experimentalist.RO: Care sunt lucrurile esențiale în viața ta? 

Radu Osaciuc: Fata pe care o iubesc, familia, prietenii și muzica. Și să nu uităm berea rece și cafeaua bună.

Experimentalist.RO: “Eu toată viaţa am avut senzaţia că trebuie să fac ceva cu viaţa mea.” – iți sună familiar? Ai sentimentul acesta al necesității unui rost, al unui sens în ce faci? 

Radu Osaciuc: Da, toți avem nevoie de un rost, cam asta te face să tragi, fie că o faci pentru familie sau pentru un țel personal. 

Acum, în viața mea cel mai important lucru este muzica, simt ca așa mă pot exprima liber și pot să fiu creativ, la asta mă gândesc de când mă trezesc până mă culc. E ca un hamster care se învârte întruna în rotiță, nu am neapărat o destinație, dar simt că asta trebuie să fac și o să dau tot ce am.

Experimentalist.RO: Povestește-ne o întâmplare care ți-a dat o lecție de viață. 

Radu Osaciuc: 

La începuturile trupei Sophisticated Lemons am fost contactați de o casă de discuri de pe la noi(nu dau nume că nu e frumos). Oamenii au zis că vor să ne transforme în nu stiu ce super band de adolescenți cool, ne tot aruncau sume să ne impresioneze, că ne angajează stilist și ne-au zis că ne trebe un producător serios care să ne “regleze muzica”. Noi chiar eram entuziasmați, le-am trimis piesele și așteptam cu nerăbdarea producțiile care o să ne îmbogățească. Trec săptămâniile și suntem chemați la studio, unde pe un scaun stătea un nene care se uita la noi ca la niște paraziți care profita de el, cu jumătate de gura l-am întrebat dacă a ascultat piesele. A râs, a dat play de față cu noi, și ne-a zis că fără 2000 de coco nu se atinge de nicio piesă. Am ieșit din studio și ne-am văzut de viață, noi nu aveam bani nici de corzi p-atunci. Ce-i drept n-am mai auzit de acel mare producător.

Experimentalist.RO: Intuiție sau cercetare in luarea unei decizii? Care a fost ultima decizie importanta professional vorbind? 

Radu Osaciuc: Prima este intuitia, dupa care cercetez. Ultima decizie importanta a fost sa dau drumu la Dimitri’s Bats.

Experimentalist.RO: Cât de important este să explorezi teritorii noi in domeniul tau de activitate si cat de des faci asta? 

Radu Osaciuc: Constant, fie ca este vorba despre muzica sau design, de fiecare data incerc sa ies din zona de confort, asa descoperi treburi noi.

Experimentalist.RO: Ce sacrificii ai făcut pentru muzică?

Radu Osaciuc: Pfuai… în primul rând este partea finaciară: iți iei un job ca să îți cumperi o chitară, nu ieși în oras cu prietenii ca sa strângi bani pentru un microfon, să îți plătești sala de repetiții etc. 

În al doilea rând este timpul pe care îl petreci perfecționându-te, nu e ca si cum nu îmi place, dar ca să ajungi bun trebuie să muncești foarte mult. 

Experimentalist.RO: Dacă cineva nu te știe ca artist care ai vrea să fie primul lucru pe care îl vede/ascultă/descoperă despre tine? 

 Radu Osaciuc: Sunt Radu si tocmai am inceput un proiect nou numit Dimitri’s Bats, ne găsești aici: www.fb.com/dimitrisbatsofficial

Dimitri's Bats sunt

Radu Osaciuc (voce, tamburină și, ocazional, chitară)

Cristi Drâmbă (bass, fluier si alte câteva sute de instrumente), 

Marius Acsintoaie (BOP și chitară)

Andrei Dragușanu (chitară, synth-uri)

Andrei Costache (tobe)  

E super important să întâlnești niște oameni super talentati și dornici să cânte, așa că ne-am pus pe treabă. Zece piese sunt deja înregistrate, mai am avem de lucru la partea de mix și de master.Am avut primul concert la The Fresh in The Garden pe 8 iulie și ne pregătim să lansăm primul single.  O să aflați cu siguranță când, de aici: www.fb.com/dimitrisbatsofficialBack Published 21 Jul 2017
0 comments
Choose a cover
Choose