La povești cu emagicii, creatorii AWAKE Festival

Creativitate / by Grolsch RO

Creativitatea urbană ne inspiră întotdeauna, dar răspundem cu entuziasm provocărilor creative care ne catapultează pentru câteva zile în mijlocul naturii și al artelor, fie că vorbim de muzică live, teatru, filme și alte expresii “hominis urbanus creativus”. Am primit cu bucurie invitația echipe magice Emagic ca să scriem împreună primul capitol al poveștii AWAKE Festival. Veți simți printre următoarele rânduri vibe-ul alternativ al festivalui și unicitatea mixului de activități. Toate promit că AWAKE va marca o experiență deosebită pe harta festivalurilor de pe meleaguri românești.

Emagic este echipa care a adus în țara noastră concerte la care doar cu gândul credeam că o sa fim prezenți. Este trupa magică de organizatori de evenimente cărora le datorăm experiențe memorabile la concertele Manu Chao, Sting, Red Hot Chilli Peppers, Lady Gaga, Depeche Mode, Roger Waters și lista continuă ca un playlist tare bun de ascultat pe repeat. 

Nu uităm nici B’Estfest-ul, un festival cu un lineup remarcabil la fiecare ediție. Și dacă suntem la subiectul festivaluri trebuie să dezvăluim care este subiectul principal al poveștii de față. Îi spune Awake Festival și este o creație nou nouță a celor de la Emagic la care Grolsch le devine partener de poveste.

Emagic au fost inspirați când și-au îndreptat privirile spre Târgu Mureș. Parcul dendrologic de 6.5 ha care înconjoară castelul Teleki este acel spațiu perfect unde se va depăna începând din această toamnă povestea Awake.

Experimentalist.RO: Salut, Emagicilor, ce-ați mai făcut, v-a fost dor de un festival? 

Laura Coroianu: Păi ne-a cam fost, îmi dau acum seama. Au trecut deja 4 ani de la ultimul B'Estfest și parcă ne lipsea ceva, nu ne-ajungeau doar concertele... Oricum decisesem încă de la încheierea B'Estfest că nu vom mai face un festival decât dacă vom găsi cel mai frumos și mai pitoresc loc, care să ne inspire. Și când am dat de Domeniul Teleki din Gornești a fost dragoste la prima vedere!

Experimentalist.RO: Awake este un festival experimentalist. Este pe gustul nostru. Cum este diferit de alte festivaluri?

Laura Coroianu: Este un festival de muzică și arte - sau mai bine zis o grădină de muzică și arte, pentru că ne desfășurăm într-un arboretum park de 7h, construit pe principiul unei grădini englezești la începutul secolului XIX. Aici poți asculta muzică bună (alternative, electro, pop), poți admira creațiile câștigătorilor concursului de instalații de artă de mari dimensiuni, ArtDoor, poți vedea un film de la TIFF la Cinematograful de sub Pod/Cinema Under the Bridge sau poți face yoga și pilates în Poiana Serenității/Serenity Meadow. 

Nu mai vorbim de platforma "Hrana pentru Minte"/Feed Your Mind, unde poți asculta cele mai relevante și mai ascuțite minți din diverse domenii antreprenoriale și creative discutând pe teme de interes pentru mileniali. Iar dacă ești în mood mai jucăuș te invităm la "Locul de Joacă pentru Adulți"/Adult Playground, organizat în șanțul de apărare al castelului sau poți degusta tot felul de bucate fine sau tradiționale în cele două zone de restaurante, una dintre ele aflându-se în curtea interioară a castelului, iar cealaltă la umbra unui venerabil platan de 350 de ani. Și nu în ultimul rând poți să împrumuți o carte și să citești pe timpul zilei la umbra cedrilor seculari din Biblioteca din Pădure/Forest Library.

Experimentalist.RO: Experimentaliștii sunt oameni îndrăzneți și curioși care vor explora întotdeauna oportunitățile și vor face alegeri în funcție de calitatea experienței. Cum de v-ați gândit să invitați Grolsch în povestea Awake Festival?

Laura Coroianu: Să o iau de la început - eu am descoperit berea Grolsch în timpul celor 10 ani petrecuți în Olanda, unde toți colegii mei de la Institutul de Film din Amsterdam (scenariști, regizori, actori) doar Grolsch beau. Mi s-a explicat atunci foarte serios că există bere și există Grolsch :-) Eu personal am devenit fan al experiențelor Grolsch mergând ani de zile la North Sea Jazz, unde ei sunt de multă vreme parteneri principali și au cel mai frumos design de activări și branding. Așa că mi s-a părut cea mai firească potrivire între un concept inovativ pentru România, acela de "boutique-festival" cum este Awake și un brand ca Grolsch care respiră creativitate și se asociază cu multiple forme de expresie artistică.

Experimentalist.RO: Ce se află în spatele alegerii acestui cuvânt? Să fii “awake” înseamnă să…

Laura: 

Să fii AWAKE înseamnă să fii tu însăți/însuți, să te descoperi cu adevărat, să-ți înțelegi potențialul și să-l valorifici la maxim cu bucurie și entuziasm. Să te trezești din rutina insidioasă a grijilor și să-ți dai frâu liber curiozității pentru a descoperi lucruri noi, inedite, suprinzătoare. Să-ți dai voie să te pierzi nițel ca să te regăsești mai apoi. Și locul ideal unde o poți face este la ... AWAKE FESTIVAL, unde poți experimenta toate cele de mai sus ;-)

Experimentalist.RO: Cum ar arăta o zi de Awake? 

Laura: La AWAKE te trezești pe malul Mureșului, fie în camping sau în glamping și ai de ales între a te arunca deja în activitățile de festival sau a descoperi în câteva ore comorile Mureșului, pentru că la Gornești ne aflăm la distanța ideală față de niște obiective turistice de neratat: cetatea medievală Tg. Mures (la 20 min.), cetatea medievală Sighișoara (la 45min.) și minunatul tur al castelelor de pe valea Mureșului organizat de prietenii noștri de la Asociația ARCHE/Monumente Uitate care va începe din fața intrării în festival. Și uite așa în fiecare zi de Awake poți descoperi câte o bucată din istoria Transilvaniei. Știați că județul Mureș are cele mai multe castele din Transilvania și din toată România? Venind la AWAKE le veți putea descoperi, în diverse stări de adormire sau în curs de renaștere. Și dupa ce ai descoperit frumusețile din jur te întorci la festival pentru o după-amiază și-o noapte de muzica, teatru, sport, cărți, filme, mâncăruri fine sau tradiționale și închei cu un picnic la castel și un Grolsch la The Experimentalist Brewery.

Experimentalist.RO: Ne-a plăcut inițiativa de a lansa un ‘call for artists’ pentru realizarea unor instalații de dimensiuni mari care vor contribui la o atmosferă magică la Awake Festival. 

Cum au mers înscrierile? Care este planul cu aceste instalații?

Laura: Multitudinea înscrierilor ne-a bucurat și ne-a emoționat de-a dreptul - au fost atât de multe, încât juriul a avut o sarcină foarte dificilă în alegerea câștigătorior - de aceea, și cu ajutorul sponsorilor am acordat și o serie de mențiuni speciale, pentru că ni se rupea sufletul să nu vedem mai multe dintre lucrări la AWAKE. Cred însa ca este un inceput fantastic pentru un concurs pe care ni-l dorim anual si - cu sprijinul Consiliului Județean Mureș, cei care au crezut și au finanțat acest proiect sper să reușim să-l transformăm într-unul din concursurile importante de artă de la noi și astfel să dăm șansa multor artiști tineri de a-și prezenta lucrările și de a se face remarcați. Domeniul Teleki se va transforma într-un muzeu în aer liber cu instalații ale câștigătorilor, ce apoi vor fi expuse și în alte zone de interes din județul Mureș. Propunerile de instalații care vor fi realizate și arătate la prima ediție AWAKE Festival au fost anunțate: 

Experimentalist.RO: Cum ajungem la Awake, unde ne cazăm, ce să aducem la noi? 

Laura: De ajuns ajungeți anul acesta cu mașina, trenul sau autobuzul (există curse regulate din diverse orașe ale țării). Din păcate, aeroportul nu se va redeschide până la ediția de anul acesta, dar din 2018 vom putea zbura din nou la Târgu Mureș. Iar cazarea poate fi în camping, într-una din multiplele pensiuni din jur sau la hotelurile din Târgu Mureș. Toate aceste informatii le puteti accesa pe site: awakefestival.ro

Experimentalist.RO: Care este relația cu comunitatea locală? Spuneți-ne cum i-ați implicat pe mureșeni, știm că aveți deja colaborări stabilite cu artiști locali… 

Laura: În primul rând, povestea AWAKE s-a născut la Târgu Mureș, unde un grup de studenți, fani ai fostului festival Peninsula s-au decis să convingă Emagic, organizatorul celuilalt festival defunct, B'Estfest, sa vină să facă în Mureș un festival. De ce? "Pentru că aici e cel mai bun public, cu gusturi muzicale eclectice și conectate la tot ce e nou" (citez :-). Greu nu ne-a fost să ne lăsăm convinși, mai ales că și noi cochetam cu ideea unui nou festival. Dar le-am spus că nu venim decât dacă găsesc cea mai frumoasă și mai potrivită locație. Iar după un an de zile ne-au zis "haideți s-o vedeți". 

Când am ajuns la Gornești și am intrat pe domeniul Teleki ni s-a tăiat răsuflarea - nu numai castelul baroc, parcul englezesc, statuile, arborii seculari ci și poienițele acelea desenate parcă pentru câte o scenă și Mureșul curgând pe toată lungimea parcului ne-au făcut să ne îndrăgostim la prima vedere. Iar apoi a început colaborarea cu tinerii din zonă: cu Universitatea de Artă din Târgu Mureș, care ne pune la dispoziție partea de teatru de stradă, cu ligile studenților, cum este spre exemplu cea de la UMF care ne-a ajutat foarte mult pe partea de promovare și voluntariat. De altfel, o mare parte din echipa locală este formată din tineri studenți veniți din astfel de asociații. Avem între timp și propriul corp de voluntari dedicați festivalului, ce-i drept majoritatea sunt din Târgu Mureș, dar și din Timișoara, Cluj, Iași, Ploiești, Craiova și București.

Experimentalist.RO: Care este cea mai faină parte în tot acest proces de organizare a unui festival?

Laura: De departe cele mai interesante sunt ședințele de brainstorming, unde se nasc toate ideile pentru concept. Am petrecut multe dimineți sau după-amieze cu echipa (unii de față, restul prin skype de la Târgu Mureș), discutând toate tipurile de activități de festival. La fel de efervescente au fost și întâlnirile cu "creative board", colectivul de arhitecti coordonat de Attila Kim, unde s-a născut conceptul de design pornit de la de la povestea castelului Teleki: acesta a găzduit în secolul XIX cea mai mare bibliotecă din Transilvania - 60.000 volume - ce în parte au fost distruse în urma războiului, iar restul donate bibliotecii municipale din Târgu Mureș. În cinstea bibliotecii din castel am dedicat și noi zona de Forest Library/Biblioteca din Pădure și am proiectat tot design-ul inspirându-ne dintr-un cub de bibliotecă. Toate construcțiile din festival, fie ele căsuțele de la Designers' Bazaar până la baruri și signalistică, totul are la bază, ca design, cubul.

Experimentalist.RO: În jobul vostru, este esențial să rămâi curios, să explorezi continuu muzici noi, trenduri, să rămâneți creativi și cu mintea deschisă. Cum vă antrenați acest spirit?

Laura: 

A fi mereu curios e o stare cu care te naști, iar partea cu explorarea vine natural, tocmai pentru că suntem curioși. ☺ Și ne place să ne documentăm, să învățăm din experiențe (ale noastre, ale altora), să ne inspirăm, să creăm. Ne antrenăm reciproc pentru că suntem și o echipă foarte eterogenă, cu gusturi (mai ales muzicale) și obiceiuri foarte diferite, deci lucrăm într-o stare de efervescență permanentă care însă ne prinde foarte bine. Practic ne inspirăm, ne influențăm reciproc. 

Experimentalist.RO: Faceți concerte și festivaluri de mulți ani … sunteți fericiți cu această profesie și voiam să știm pe scurt, de la fiecare Ce v-a trezit curiozitatea de a afla cine sunteți cu adevărat, adică ce vă împlinește în viață? 

Andreea F. (comunicare)

 Curiozitatea mea vine tocmai de la acei oameni pasionați pe care i-am cunoscut odată ce am intrat în colectivul Emagic. Eram încă studentă, dar printr-o lungă serie de întâmplări fericite am ajuns să lucrez la Emagic, cu câteva săptămăni doar înainte de prima ediție a festivalului B’ESTFEST. Era o frenezie de nedescris în birouri, nu prea aveam timp să “mă adaptez”(pentru că nimeni nu avea timp de mine), așa că trebuia să intru repejor în hora și să joc. Eram copleșită! Mi-era că nu fac față așa că, pentru o clipă, m-am gândit să plec. Însă fix pasiunea asta pe care o vedeam la fiecare dintre colegii pe care îi cunoșteam atunci m-a “zgândărit”, m-a convins să rămân. Și așa am început să descopăr lucruri… despre muzică, despre evenimente, dar mai ales despre mine. Și pe măsură ce învățam tot mai multe, parcă și mai curioasă deveneam, curioasă să vad ce și cât pot să fac, și nu doar pe plan professional.  Cred că am ajuns să mă simt împlinită doar după ce am realizat că nu voi fi niciodată împlinită ☺ ☺ Așa cum ați subliniat și voi mai sus, ăsta e un domeniu într-o continuă evoluție, fapt pentru care și tu trebuie să te adaptezi permanent. Odată ce realizezi că nu vei ști niciodată tot, ba din contra, că trebuie mereu să cauți, să înveți, să descoperi, abia atunci poți spune că “te-ai copt”… te-ai împlinit.

Nelson ( Food&Beverages Coordinator)

I was just born curious! Who am I? Experiment still in progress!!!Those 2 minutes during every show, when you find the time to behold the crowd happily enjoying the show and realize that all the hard work has been rewarded and that you need to keep on doing it.

Andrei (Activations Coordinator) 

Am fost întotdeauna curios să aflu ce e în spatele evenimentelor mari, ce se intâmplă în backstage sau în zilele de pre-producție, ce se întâmplă în timpul unui eveniment și nu vede publicul, cine sunt acei oameni care fac totul să se întâmple, acei eroi ai evenimentelor. Și mi-am dorit întotdeauna să fiu unul dintre ei. 

Horia ( project manager local team – Targu Mures) 

A încerca să fac ceva ce nu e plictisitor, a explora și a învăța tot timpul ceva nou. Din dorința de a schimba ceva la comunitatea mea locală, din dorința de nu a mai auzi tot timpul târgumureșeni zicând că nu se întâmplă nimic în oras, din dorința de a pune Târgu-Mures pe harta marilor festivale din Romania.

Andreea Chelsoi (Awake insider ☺ ) 

Întotdeauna am simțit o chemare puternică spre muzică și concerte și m-am întrebat vreo câțiva ani cum aș putea să mă implic și eu în organizarea acestor evenimente. Apoi am citit despre cei de la Emagic și mi s-au părut oameni inspiraționali, iar la un moment dat mi-am luat inima in dinți și le-am propus o colaborare prin care eu să vad dacă m-aș descurca să fac parte din echipa de organizare și ei să transmită o parte din cultura lor către o persoana entuziasmată de această poveste. Sunt aici de câteva luni și până acum totul este fascinant.  Awake pare și prin concept și prin experiența mea personală o ocazie perfectă de redescoperire. Într-un fel simt că până acum mi-am antrenat abilitățile pentru a le pune în practică acum și cu fiecare mică parte finalizată la care iau și eu parte devin din ce in ce mai fericită și împlinită ….”making the (e)Magic happen”, pentru mine este un vis împlinit. 

Mulțumim, ne vedem pe domeniul Teleki, să fim AWAKE împreună.  
Back Published 07 Jul 2017 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose