Platonic Scale, Alla și Paul Muresan: poveste electro cu sirene si marinari

/ by Grolsch RO

E mai, adică perioada aceea faină din an când se culeg primele cireșe, înebunesc salcâmii și se schimbă ușor garderoba cu cea de vară. Și e cea mai bună perioadă pentru descoperiri muzicale cu care o să petrecem tot sezonul estival. Așa se face că nouă ni s-a arătat un potențial hit de vară care rupe rândurile conformității în domeniu. Vă invităm să vedeți video-ul și să aflați de ce sunt sirenele extraterești vizitatori pe pământ.

Am stat de vorbă cu Platonic Scale, Alla, Mr.Sax și Paul Mureșan pentru că am vrut să aflăm mai multe despre cum s-a născut colaborarea între artiști și povestea din animația lui Paul. Și am început cu vocea feminină, ALLA. 

  SIRENA   

A crescut urmărind casete și filmări cu mama ei, fost lider al trupei Trio Expres și un “pop-star” destul de cunoscut în România anilor ’70 – ‘80. Ghidată de inspirație, Alexa a început să studieze muzica pe la 6 ani, întâi pian după care și chitară clasică. În copilărie și adolescență a cântat mult pe la diverse festivaluri naționale și internaționale de interpretare, pe la Ateneu, Sala Radio etc. A urmat o perioadă mai grea, nu din cauza că la Conservator era greu, ci pentru că mediul auster și rece nu era deloc ceea ce Alexa își dorea de la muzică. Și când a fost cât pe ce să renunțe la muzică, a apărut o ocazie de neratat: a fost cooptată într-un proiect de world music și muzică medievală și peste 2 luni cânta deja cu ei pe la festivaluri în Ungaria și Luxemburg. Au urmat câțiva ani de colaborări pe domeniul ăsta muzical, cu turnee naționale și europene până în 2012 când Alexa a simțit că e timpul să schimbe din nou macazul creativ. Era momentul să înregistreze și să producă propriile compoziții.

MARINARUL

Aka Victor Mihăilescu. Era 2014 și Alexa avea nevoie de un producător pentru un demo personal. A ajuns la Victor “pe recomandare”. Era sceptică în privința colaborărilor, însă cu Victor a fost altceva.

“Pentru mine a fost realmente o revelație când am început să lucrez cu Victor. 28 de ani n-am știut că se poate și așa și deja renunțasem să mai caut. Cred că asta se datorează faptului că amândoi suntem de părere că muzica are mereu prioritate și că “cele lumesti” și personale nu-și au locul într-o colaborare artistică. Amândoi apreciem o părere din afară și el poate stă liniștit că îmi poate critica oricând versurile dacă sunt prea abstracte sau dacă nu se leagă melodia pe care am scris-o cu mood-ul piesei iar eu pot să îmi dau cu părerea despre synthul ăla care parcă era mai mișto în versiunea precedentă a piesei. Ne expunem argumentele, ne ascultăm unul pe altul și cădem de acord destul de rapid. “  (ALLA)

Experimentalist.RO: Hai sa vorbim despre noul single… e un mood foarte fain in piesa iar video-ul este superb. De unde au venit versurile? 

ALLA: Linia melodică și versurile le-am scris inițial prin 2012. Era o baladă dark acompaniată pe chitară acustică și avea un vibe gen Nick Cave. Versurile le-am scris din perspectiva sirenei din legenda lui Loreley. Aceea care inebuneste marinari și îi face să se arunce în mare ca să ajungă la ea. Deh, mie-mi place mult să spun povești când scriu o piesă și mă atrag chestiile mai “twisted”. Ideea a rămas într-un sertar și în 2015 când m-a chemat Victor să facem o piesă împreună și mi-a trimis niște producții de-ale lui, pur și simplu mi-a răsărit în cap melodia refrenului în timp ce ascultăm o piesă instrumentală, care pe atunci se numea Symmetry. 

Se potriveau absolut minunat versurile dark, melodia minimalistă și vibe-ul funky al piesei lui Victor. I-am arătat și lui a doua zi și sincer aveam inima cât un purice că nu mă așteptăm să îi placă combinația, în întreaga ei ciudățenie, de mood fun și văratec și versuri care povestesc ceva mult mai subversiv. He loved it though și uite așa a început colaborarea noastră. Între timp piesa a mai trecut prin multe metamorfoze, a venit și Mr Sax care tot prin Victor a ajuns în proiect. S-au cunoscut cred că la o vânzare online de echipamente audio. 

Cosmin a trecut pe la Infinity Studio (studioul lui Victor -  n.r.) să ia placa de sunet și s-au împrietenit rapid. Asta e o temă cu repetitivă cu Victor, cam toată lumea care îl cunoaște ajunge să se împrietenească și să lucreze cu el.  

Paul trebuie să vă povestească despre cum a ajuns la nebunia din clip, cu toată simbolistica integrată. De la noi nu a primit decât un mp3 cu piesa și versurile scrise pe mail. Pot să vă zic că n-am prea știut ce se întâmplă cu clipul, aveam doar vreo 10 imagini (din cele peste 5000 desenate de Paul) când am primit fișierul video. Ne-am așezat împreună să ne uităm la clip și cred că am dat replay de vreo 3 ori fără să putem articula mare lucru, nici eu nici Victor. O să mărturisesc fără rușine că mie personal mi-au dat lacrimile, un pic așa. Și că nu mă pot uita la clip fără să mă întreb ce naiba am făcut în viață de am avut norocul să lucrez și să creez povești alături de artiști și oameni atât de mișto. Uneori mă simt chiar ridicol de norocoasă.

PAUL, povestitor

Este ilustrator, animator și viitor doctor în știința animației. A copilărit în Bistrița și de atunci a petrecut mult timp cu foaia și creionul în mână. A absolvit liceul de arte plastice “Corneliu Baba” din Bistrița și Universitatea de Arta și Design din Cluj Napoca. Și dacă în școala generală nu era premiantul clasei, acum este marele premiant la Animest (2014, 2016) și al altor festivaluri de animație din State, Spania sau de aici de mai de aproape, din Ungaria. Poveștile lui Paul au animat muzica lui Deliric & Silent Strike feat.M (piesa Mâine) și Danaga feat. Surorile Oșoianu. Nu-i de mirare că doctoratul în grafică a lui Paul la Universitatea de Artă și Design din Cluj are ca temă Anima în Animație. 

MAREA Întâlnire 

S-a întâmplat la Festivalul “Filmul de Piatra”, ediția de Cluj. 

Victor: L-am cunoscut pe Paul în Cluj, într-o seară când am fost invitat să mixez de un prieten comun. Ne-am înțeles foarte bine din start și intors acasa l-am rugat sa îmi dea o animatie de-a lui. Am ramas masca, mi s-a părut complet unic și underrated și am văzut potențialul pentru un videoclip. În timp ce lucram la "Sailor" am realizat că piesa e foarte vizuală și mă gândeam că mi-ar plăcea un clip simplu, animat, de tipul jocului clasic Mario dar in stilul lui Paul. I-a plăcut piesa si ideea dar a insistat sa facă mult mai mult decât i-am cerut, iar eu am făcut un pas în spate să îl las să se desfășoare liber.

Paul: El e mega chill,

Eu mega agitat

Era la fix.

Ne-am zis ca ne ținem minte reciproc și când a venit timpul a propus sa colaboram. Mi-a spus povestea piesei și a.zis ca pot sa explodez pe tema lucrata de el și Alla. Tema sirenei care ademeneste și face victime cu iubire. Fiindcă stilul lor e foarte exploziv și electric am făcut sirena Alien. Mă gândeam, poate chiar așa a fost. Sirenele au venit de undeva pentru ca au văzut ca avem o planetă cu 96% apă.... În rest m-am mega jucat și am mixat bucăți de animație. Eu îs înnebunit după pești și crustacee. Am acvariu și am tot desenat după peștii mei.    

 A fost o provocare personală deoarece de obicei scriu piese triste sau cel puțin nostalgice, dar de data asta am vrut ceva mai happy și dansabil. Tema piesei a dat-o Alexa: mitul sirenei care vrăjește marinari. Mi-a plăcut instant cum piesa a câștigat o identitate mistică, fată de piesele generice de vară tip "eu și tu, la plajă, la mare, ne iubim până la soare”. Cosmin (Mr. Sax) a fost cireașa de pe tort. Nu am folosit niciodată saxofonul in piese, am avut și acum o mica reținere deoarece putea duce piesa prea spre “comercial”, insa linia lui m-a convins ca era ultima piesa a puzzle-ului. (Victor M.)Back Published 29 May 2017
0 comments
Choose a cover
Choose