BAB - In Between, muzică electronică a la Timișoara

Creativitate / by Roxana Moraru

Se ia jazz-ul, blues-ul, soul-ul, muzica electronică experimentală, dar mai presus de toate un gen care le poartă semnătura, cel personal, și se adaugă voci pe care le recunoști dintr-o mie. Asta e rețeta reușitei unei trupe din peisajul muzical timișorean. Comparați cu London Grammar sau XX, BAB urmează să lanseze, în martie, varianta electronică a „In Between”, al treilea album care schimbă perspectiva mesajului transmis de trupă.

Source: Vlad Prundeanu

BAB este genul de trupă pe care dacă o auzi undeva, fără să știi, te va face să îți întorci capul pentru a vedea cine are vocea atât de puternică, cine produce muzica ce te hipnotizează instant. Și odată ce i-ai văzut, te oprești din orice altceva și te lași cativat de magia lor.  

BAB înseamnă: Alexandru Bogdan Borca (voce, chitară, keys, compozitor), Emanuela Alexa (voce, compozitor), George Melencu (chitară, compozitor) și Florin Crancu (tobe). Trupa s-a născut în 2014, iar Florin s-a alăturat în decembrie 2016. Venind din direcții diferite, toți au avut același stil de a se apropia de muzică. 

„Forma sub care am studiat muzica și fiecare instrument a fost non-formală, fiecare singur, la el/ea acasă. Ne putem considera o trupă de autodidacți, ca de altfel jumătate din trupele din lume.”

Source: Vlad Prundeanu

Povestea lor a început spontan. Se întâlneau, făceau sesiuni de jam session-uri și cântau tot ce le venea în minte. Treptat improvizațiile au ajuns la compoziții. 

„Ne-am întâlnit în circumstanțe diferite. Timpul a făcut ca ceea ce am clădit împreună, să fie "potrivit" unei adevarate relații de prietenie.”

Source: Vlad Prundeanu

Muzica lor e o muzică despre care se poate spune că te vindecă. O asculți și te simți înțeles. Asta pentru că melodiile lor adună trăiri, încă de la începuturi. 

„Prima poveste a fost cântată cu mulți ani în urma și putem spune că s-a născut dintr-o nevoie de a ne exprima sentimentele și gândurile pe care le-am acumulat până în punctul respectiv. E un cântec care din păcate nu mai există.”

Iar poveștile următoare au fost adunate în albume. 

„Seeing” a fost primul EP marca BAB și a fost lansat la începutul lui 2015, „Ahead” a fost lansat la mijlocul lui 2015, iar pentru In Between, trupa a început turneul de lansare la finalul anului 2016. 

Tot anul trecut, Emanuela (EM) a colaborat cu Deliric și Silent Strike, pentru piesa „Mâine”, care face parte din albumul pe care cei doi l-au lansat împreună. 

O combinație atipică și, în același timp, complexă, cele trei albume spun povestea frumosului proiect. 

Seeing” și ”Ahead” sunt două abume care reprezintă începutul poveștii noastre. De altfel, întregul proiect este conceput să fie exprimat prin șapte albume. Prin “Seeing” am păstrat o energie vie. Elementele și partea de sunet sunt bazate pe trăirile noastre. Albumul “Ahead” aduce pe partea de producție un plus de calitate și claritate. “In Between” este excepția din acest cadru de unde și numele său. El reprezintă discontinuitatea dintre spațiu și Eul liric, dintre povestitor și personaje. Următorul album la care lucrăm este “Our Homeland”, urmat de “In Colors”, “Inside of The Box” și “Outside of the Box”. 

„In Between” schimbă totodată perspectiva prin care este conceput şi transmis mesajul, elementele vocale fiind şi mai prezente decât până acum. Toate pentru a reda cât mai concret trăirile și sentimentele. 

Procesul creativ poate fi explicat cel mai bine ca un gradient, cu limitele de la ușor spre imposibil. De exemplu, am început să lucrăm la albumul “In Between” în iunie 2015, când am reușit să finalizăm o piesă în variantă electronică și o parte din conceptul de productie și post-productie. În vara anului 2016, ne-am deconectat din zona urbana și ne-am retras în natura pentru a lucra la “In Between”. Totul a decurs foarte bine. În numai zece zile, am pregătit o mare parte din material. Totuși, pentru a termina albumul, a mai fost nevoie de încă cinci luni.”

Povestea BAB se scrie în continuare, ascultați primele capitole pe Bandcamp, aici
Back Published 27 Feb 2017 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose