Lecția de libertate. Into The World

/ by Grolsch RO

Bucuria călătoriei este simplă. Când te cheamă cerul liber și drumul deschis răspunzi și așa înveți că nu se poate pune preț pe acest dar. Călătorind găsești l i b e r t a t e a și bucuria lucrurilor simple. Nu trebuie să fii bogat, nu trebuie să fii super erou, trebuie să vrei. Ne explică Ana și Ionuț cum se face.

Cine sunt Into The World? Păi… 

“Suntem amândoi arhitecți, Ionut din București, Ana din Galați. Din 2011 când am plecat în Africa cu motocicleta suntem și “oyibo”, iar din punct de vedere profesional am adăugat la CV meseriile de tâmplar pentru maimuțe, grafician, blogger, designer industrial, speaker pentru copii sau evenimente ca TEDx și continuăm să învățăm și alte lucruri pe măsura ce ne ies în cale.” 

Experimentalist.RO: Și cum v-ați apucat de călătorit lumea?

Into The World: Aaa, noi spunem în cartea noastră “Oyibo”, că deși ai noștri nu se dau duși de acasă prea ușor, noi doi aveam microbul călătoriilor în ADN, moștenit de la bunici. Amândoi am backpackerit cât ne-au ținut bursele și finanțele acumulate din joburi studențești pe toată perioada facultății de Arhitectură. Erau escapade solo, în Europa, cu buget microscopic, mâncat din pungă și dormit pe podelele colegilor din alte țări, în trenuri sau pe canapelele străinilor. Aia a fost o perioadă de haiducie în care vânam în special obiective despre care studiam în școală la Istoria Arhitecturii. Finalul verii în care ne-am cunoscut a fost marcat de prima ieșire în doi din Europa, în Thailanda, unde Ana mai fusese singură. Acolo am închiriat un scuter și așa am descoperit că a călători “overland” este mult mai interesant pentru noi. După asta am făcut tot felul de mini-călătorii, iar în 2011 am plecat în prima și cea mai profundă aventură de până acum, adică în jurul Africii pe două roți.

Experimentalist.RO: Care este cel mai mare câștig al schimbării stilului vostru de viață?  

ITW: Mai multă libertate în viața de zi cu zi. Putem lua decizii “on the fly", sau aloca timp pentru proiecte mai puțin pragmatice, de pildă. Un alt aspect este că suntem mai conștienți de ce, cât și cum consumăm; sperăm noi că facem asta mai ințelept acum.  

Experimentalist.RO: Ce credeți că au călătorii special în viața lor fata de restul oamenilor?  

ITW: Poate că mai multă uimire. 

“Când călătorești re-înveți să fii curios și adaptabil în fiecare zi și să judeci mai puțin oamenii și locurile cu care iei contact.“  

Experimentalist.RO: Nu sunteți străini de fotografia de călătorie iar recent, ați și avut o expoziție la Grolsch Residence, cu imagini culese în călătoriile voastre în Africa și în Asia.

ITW: Ne-a făcut o mare bucurie să arătam oamenilor frânturi din călătoriile noastre. Sperăm că măcar unii dintre ei să fie curioși să vadă personal locurile sau personajele din fotografii. Tot ce am oferit celor care au venit în Grolsch Residence am primit înapoi înzecit: oamenii vin fiecare cu poveștile sau visele lor, în plus am avut ocazia să ascultăm poveștile extrem de emoționante ale altor călători pe care poate nu i-am fi cunoscut dacă nu am fi plecat în lume pe două roți.

Experimentalist.RO: Când nu călătoriți, cu vă ocupați? 

ITW: Ne ocupăm amândoi de un start-up focusat pe proiectarea și producerea de piese de tuning pentru motociclete de expediție. Este o idee inspirată din călătoriile noastre și bazată pe experiența ca arhitecți. În paralel, Ana lucrează ca grafic designer și mai scriem sau acceptăm invitații de a vorbi în fața copiilor sau adulților interesați de călătorii.  

Experimentalist.RO: Credeți că oricine poate face ce faceți voi?

ITW: Cu siguranță că da. De când avem un blog public, o carte bestseller la o editură importantă și ocazia să participam sporadic la evenimente publice, avem si privilegiul sa cunoaștem atleți, personalități și chiar idoli pe care îi urmăream de departe. Cea mai tare chestie e că toți acești oameni sunt… niște oameni obișnuiți, care sunt ceva mai dedicați viselor și obiectivelor personale, care muncesc mai mult și care nu se lasă întorși din drum prea ușor.

Experimentalist.RO: Care a fost cel mai greu moment in călătoriile voastre? Cea mai mare provocare? 

ITW: Ne întoarcem la momentul Congo pentru că a fost cel mai intens test de anduranță prin care am trecut. A fost cu de toate: malarie, foame, privare de somn și de intimitate, dar și cu muzică, îmbrățișări de ne-au pocnit oasele, oameni-eroi (șoferii de pe camioane), ploi cu adevărat torențiale și tot așa. Un alt moment tare a fost să traversăm Sahara la final de iulie prin Sudan, iar pentru Ana a fost o provocare destul de mare să conducă ca începătoare o motocicletă dual-sport până în Mongolia și înapoi.

Experimentalist.RO: Știm, călătorului îi șade bine cu drumul, și nu ați rămas prea mult pe nicăieri pe unde ați călătorit, dar ați rămas cu prieteni cu care pastrati legătura și azi?

ITW: Avem o mare familie extinsă pe cele 3 continente pe care am ajuns pe 2 roți și facem eforturi să ne revedem. “Nepoții” din Nigeria au fost în Romania acum 3 ierni, la “nepoțelul” din Tanzania ne-au dus misive și alți cunoscuți. Locul în care stăm în București, atunci când stăm, este deschis călătorilor ca noi. Anul trecut am primit foarte mulți oaspeți, printre care unii pe care i-am cunoscut în Africa în urmă cu 4 ani.

Urmăriți-i pe Into The World pe blogul lor și citiți cum au petrecut 14 luni în Africa în debutul lor editorial, Oyibo. Instagram de călătorie, aici

Toate fotografiile din acest articol sunt realizate de Ionuț și Ana. 
Back Published 01 Feb 2017
0 comments
Choose a cover
Choose