Sofar Sounds - secret gigs of Bucharest

/ by Grolsch RO

Ca să intri în jocul ăsta trebuie să îți placă muzica și să apreciezi fluxul necontrolat de emoții cu care se încarcă atmosfera la un concert live.
Povestea Sofar Sounds s-a născut într-un colțișor de Londra, capitală mondială a muzicii. Conceptul aduce în aceeași ecuație artiști talentați, iubitori de concert și o doză de secret. Sofar Sounds se întâmplă în 300 de orașe din toată lumea, iar din iunie 2016 există și Sofar Sound București, grație unei echipe inimoase care susține proiectul din pasiune pentru muzică.

Source: Helen @ Sofar Sounds Bucharest, Ediția #5, Make a Point, 29.10.2016. Foto: Adrian Leonte

Sofar intră în dicționarul oricărui experimentalist ca fiind "un eveniment secret organizat într-un spațiu special, cât mai intim, care promovează muzică sau orice fel de manifestare artistică unui public select și retrâns, sătul de zgomotul sau agitația din timpul concertelor mari.“ – am încheiat citatul și începem incursiunea în povestea Sofar Sounds București alături de Adi Fanațiu, cel care a lansat provocarea Sofar la București.  

Source: Sofar Sounds Bucharest, ediția #4, Casa Mărgărit, 23.09.2016. Foto: Adi Bulboacă

Experimentalist.RO: Adi, cum ți-a venit venit ideea de Sofar București? 

Adi, SOFAR: Ideea a venit la începutul primăverii lui 2016, când am descoperit pe Youtube canalul Sofar Sounds și am observat că toate clipurile sunt filmate în locuri atipice, cu public restrâns. Nu știam exact ce înseamnă acel logo din dreapta-jos, așa că m-am interesat pe net. Am găsit site-ul sofarsounds.com și am aflat astfel că aceste concerte sunt organizate în toată lumea. M-am interesat dacă pot găsi asemenea gig-uri în București și văzând că nu există, am decis să începem demersurile pentru a aduce Sofar Sounds în capitală.

Experimentalist.RO: Cum ați plănuit prima ediție? Ce s-a întâmplat, cine v-a cântat?

Adi, SOFAR: Prima ediție s-a petrecut 3 luni mai târziu, pe 9 iunie la Copper’s în mansardă și cred că a fost un episod-pilot reușit. Nu aveam aproape deloc experiență în ceea ce privește organizarea de evenimente muzicale, însă am reușit să o scoatem la capăt. Au fost concerte din partea Funhouse Acoustic, Soul Serenade și Moon Museum. Trei trupe diferite care au mers cumva împreună. Am împărțit stickere, am stat de vorbă cu invitații, cu artiștii, încercând să primim feedback din partea lor, fiind și prima oară când se organizează un asemenea eveniment în România, pe lângă București. A fost o curbă de învățare la început pentru toate părțile implicate (public, artiști, gazde și noi), însă ne-am descurcat onorabil și în momentul acesta, după 7 luni de la primul gig, pot spune că lumea a aflat cu ce se mănâncă Sofar, fie prin canalele noastre de comunicare, fie prin „word of mouth”.

Source: Sofar Sounds Bucharest X-mas Party, 2016 @ Casa Margarit. Foto: Catalina Draghici

Experimentalist.RO: Explică-ne cum funcționeaza conceptul Sofar.

Adi, SOFAR: Sofar este un eveniment secret organizat într-un spațiu special, cât mai intim, care promovează muzică sau orice fel de manifestare artistică unui public select și restrâns, sătul de zgomotul sau agitația din timpul concertelor mari. Mai mult decât atât, Sofar este o comunitate globală formată dintr-o reţea de artişti incredibili care cântă pentru cel mai bun public posibil. Conceptul a pornit din dorinţa de a readuce magia în muzica live, un lucru care se poate realiza doar prin îmbinarea potrivită a artiştilor, a locului şi a publicului. La un eveniment Sofar găsești trei sau mai multe act-uri ale unor artiști despre care se poate sau nu să fi auzit până acum, un spațiu inedit și alți pasionați de muzica live, ca tine. Ești sigur că toată lumea prezentă e ochi și urechi la ceea ce se întâmplă pe scenă și experimentezi intr-o cu totul altă manieră comunicarea cu artiștii. Te încurajăm să stai la discuții cu ei sau cu ceilalți invitați după eveniment, sunt foarte prietenoși.

Source: Sofar Sounds Bucharest X-mas Party, 2016 @ Casa Margarit. Foto: Catalina Draghici

Experimentalist.RO: Cum procedează cine vrea să vină la un concert? 

Adi, SOFAR: E simplu să vii la Sofar în București! Îți faci cont pe www.sofarsounds.com, cauți evenimentele din București și aplici la cel din data care te interesează. Vei fi înscris automat pe o listă de așteptare apoi cu o săptamână inainte de event te anunțăm via e-mail dacă ai reușit să prinzi un loc. Confirmi prezența și cu 36 de ore înainte de eveniment primești un mail cu adresa exactă. Afli cine cântă doar când ajungi la event. Din cauza spațiului mic, suntem nevoiți să limităm numărul participanților la 50-100 de persoane/eveniment, așa că nu te îngrijora dacă nu ai avut noroc prima oară! Facem tot posibilul ca oricine care aplică să meargă la cel puțin o ediție Sofar Sounds Bucharest. Găsești mai multe detalii, cât și un ghid, pe Facebook.

Source: Sofar Sounds Bucharest X-mas Party, 2016 @ Casa Margarit. Foto: Catalina Draghici

Experimentalist.RO: Cât de mari sunt locurile unde se cântă? Ați avut ediții soldout? 

Adi, SOFAR: Locurile în care se întâmplă Sofar variază ca dimensiune și capacitate, însă de regulă sunt spații mici sau medii care să poată acomoda între 50 și 100 de persoane. Tocmai de aceea toate edițiile noastre de până acum au fost soldout. De-a lungul activității noastre au început să aplice din ce în ce mai mulți oameni, iar pentru evenimentul din 17 decembrie am umplut lista de invitați cu o lună înainte. De aceea am început să fixăm datele cu 2-3 luni înainte. Cei care au deja cont pe sofarsounds.com sunt notificați lunar via newsletter în fiecare lună cu datele Sofar din aproape 300 de orașe. Oricine se poate înscrie și unul dintre obiectivele noastre este ca fiecare înscris local să participe la cel puțin un Sofar din București. Este doar o chestiune de timp.

Încercăm să găsim spații cât mai interesante pentru evenimentele Sofar. Cunoaștem destul de bine Bucureștiul și uneori abordăm noi gazdele, alteori ne abordează ele pe noi. În ultima vreme am primit solicitari de găzduire fie pe sofarsounds.com/bucharest, fie direct pe canalele de socializare sau la bucharest@sofarsounds.com. 

Evenimentele Sofar din toată lumea se organizează în locaţii unice cât mai variate, care să poată fuziona cu ceea ce implică un concert Sofar precum sufragerii, acoperişuri, plaje, hale etc. Evenimentul se va plia pe spaţiu şi viceversa, ceea ce înseamnă că artiştii, spaţiul şi invitaţii creează împreună atmosfera şi conexiunea specifică unui concert Sofar.

Experimentalist.RO: Ce muzicieni s-au perindat până acum în evenimentele voastre?  

Adi, SOFAR: Toți membrii echipei sunt pasionați de muzică și vin cu propuneri dintre cele mai interesante. După ce cădem de acord în legătură cu un line-up, contactăm trupele. Se întâmplă din ce în ce mai des să ne caute ei pe noi în ultima vreme. Trupa ideală pentru un Sofar ar trebui să poată cânta într-o formulă cât mai stripped back, ca și cum ar cânta în sufrageria unui prieten. Până acum am avut 22 de act-uri despre care pot spune că au fost foarte bine primite de publicul nostru. Stilurile au variat de la ediție la ediție. Nu am avut 3 concerte cu stiluri muzicale similare niciodată pentru că ne propunem să surprindem cu teme muzicale diferite. Am avut trupe de indie rock ca Eyedrops sau Kryptonite Sparks, blues cu Soul Serenade, infuzii de folclor românesc cu Cobzality, influențe balcanice cu Aida și Noi sau Balkan Taksim. Am avut magie acapela cu Blue Noise și muzică clasică cu Solartis Quartet

Experimentalist.RO: Spune-ne despre echipa cu care lucrezi, cine sunt oamenii și cum vă împărțiți taskurile?

Adi, SOFAR: Echipa actuală de prieteni-voluntari îi conține pe:  

Bogdan Munteanu - Go-to-man, artist&venue scout, makes problems go away

Renata Nicolaescu-Stoica - PR exec, MC la events și magician în ale cuvintelor

Sandra Nicolaescu-Stoica - Strateg pe social media, creator de content fain

Jawdat Zein - Event guru, guestlist curator și maestru decorator

Cosmin Bogu - Vocea poporului, fotograf și generator de bună dispoziție la spectacole

Iustin Galoș - On-location chief organizer, mezinul echipei Desigur, mai există minunata echipă video condusă de Simona Constantin, alături de Șerban Dinescu, Andreea Lăcătuș și Mari Sanders.

Ah! Și eu, Adi Fanațiu, City Leader.

Source: Echipa Sofar Sounds Bucharest. Foto: Cris Voinea

Experimentalist.RO: Ce planuri aveți în 2017? Știm că funcționați pe top secret, dar nu ne dați măcar niște indicii? 

Adi, SOFAR: Ne dorim ca în viitor să putem organiza mai multe Sofaruri pe lună, aici în București. Vrem să aducem artiști din ce în ce mai variați, ieșind din sfera muzicii și experimentând cu alte forme de artă, de la teatru la dans contemporan. De asemenea, ne dorim să mărim gama de locuri în care putem organiza evenimentele.

Source: Sofar Sounds Bucharest X-mas Party, 2016 @ Casa Margarit. Foto: Catalina Draghici

Experimentalist.RO: Am văzut că alte Sofar-uri se bucură de prezența unor gueststaruri, cum e de exemlu înregistrarea cu Hozier @ Sofar Manchester, sau Leon Bridges @ Sofar Dallas.

Adi, SOFAR: Da, sunt niște momente atât de faine când un artist mare acceptă să cânte la un Sofar! Mulți dintre ei sunt prieteni apropiați ai Sofar, cum ar fi Bastille, care au susținut mai multe concerte caritabile în cadrul Sofar. Povestea cu Hozier a fost o coincidență fericită. Era în Manchester și cei din echipa locală au luat legătura cu el. A fost încântat de idee și a venit să țină un mini-concert în fața a câteva zeci de oameni, într-un living. Tocmai asta e magia! Nu știi la ce artiști să te aștepți când alegi să participi la un Sofar.

Source: Sofar Sounds Bucharest X-mas Party, 2016 @ Casa Margarit. Foto: Catalina Draghici

Experimentalist.RO: De ce crezi ca are atat de mult succes conceptul Sofar?

Adi, SOFAR: Cum spuneam mai devreme, elementul surpriză este esențial pentru succesul global al Sofar. Mai adaugi spațiile inedite și publicul pasionat de muzică și obții rețeta magică Sofar.

Conceptul de concert secret a apărut cu mult înainte, însă Sofar Sounds a reușit să aducă împreună elementele public-spațiu-artist sub un singur acoperiș care se întinde în toată lumea. E mai mult decât doar despre muzică. E despre oameni, despre culturi diferite, despre faptul că poți călători și aproape în orice oraș mare din lume poți găsi un show Sofar la care să participi.  

Experimentalist.RO: Care a fost cel mai fain feedback de la un om venit spectator la Sofar?

Adi, SOFAR: Am primit destul de multe remarci de bine, de încurajare, ce putem să schimbăm în bine și așa mai departe, însă m-a amuzat teribil momentul în care un invitat a venit și mi-a spus că datorită nouă descoperă Bucureștiul.  

Experimentalist.RO: Ce-ți dorești pentru 2017?

Adi, SOFAR: Pe lângă clasicul pace pe Pământ și următorul sezon din Game of Thrones, sper să creștem comunitatea Sofar din București și din România și să avem Sofar Sounds Timișoara, Sofar Sounds Brașov și Sofar Sounds Sibiu.

Sărbători fericite din partea echipei Sofar Sounds Bucharest!

și din partea Experimentalist.RO ;) 

Primele evenimente Sofar Sounds București din 2017 sunt deja anunțate. Înscrieți-vă pe site-ul lor pentru a experimenta muzica live într-un nou mod: https://www.sofarsounds.com/

Source: Sofar Sounds Bucharest X-mas Party, 2016 @ Casa Margarit. Foto: Catalina Draghici
Back Published 22 Dec 2016
0 comments
Choose a cover
Choose