De vorbă cu Raluca Șoșa despre noua casă Expirat @ Halele Carol

/ by Grolsch RO

În vara anului 2002, Raluca și Andrei au pornit într-o aventură frumoasă împreună, pe numele ei, Expirat. A fost întâi o terasă la mare, în Vama Veche. După o vară în care proiectul lor a avut succes, au decis să repete figura în următorul sezon. Și au dublat decizia cu cea a deschiderii unui loc cu același nume în București. Așa a apărut Expiratul pe Brezoianu la nr.4. Expiratul este astăzi mult mai mult decât un loc, este o cultură, este o comunitate și totul a pornit de la viziunea Ralucăi și a lui Andrei și de la darul lor de a se înconjura de oameni care au înțeles unde vor să ajungă și li s-au alăturat cu pasiune în această călătorie. Și dacă tot vorbim despre călătorii, unde voiam să ajungem de fapt este vis-à-vis de Autogara Filaret, pe Str. Constantin Istrati nr. 1 – acolo se află noul club Expirat – aceleași vibe-uri bune și oameni faini pe care îi știți, într-un loc nou despre care am povestit cu Raluca Șoșa.

ExperimentalistRO: Expirat s-a redeschis anul acesta întâi cu terasa, iar acum interiorul într-o locaţie mai spaţioasă şi mult mai faină dacă mă întrebi pe mine, la Halele Carol. Cum de v-a venit ideea să vă mutaţi aici? 

Raluca: Ideea de a ne muta aici cred că ne-a încolţit în minte undeva prin noiembrie 2014, când am organizat Contează Votează la Halele Carol, un eveniment susţinut în totalitate de noi. A fost modul nostru de a ne implica şi a-i îndemna pe cei din generaţia noastră să meargă la vot.Ne-a plăcut mult ideea de spaţiu industrial abandonat, ne-a placut cum arată locul, cărămidă şi fier, şi ne-a placut mult asocierea cu Regele Carol.

ExperimentalistRO:Cine a amenajat spaţiul şi care a fost brieful?

Raluca: Amenajarea a făcut-o arhitectul Corvin Cristian. Brieful a fost simplu şi greu în acelaşi timp: să păstrăm cât mai mult din istoria şi aerul locului: hala de producţie, spaţiu industrial auster, vecinătăţi abandonate. De aceea, intervenţia arhitecturală trebuia făcută de aşa natură încât să nu-ţi lase impresia că am alterat locul iniţial. Şi cred că ne-a cam reuşit. Modificările făcute sunt foarte multe, dar la prima vedere nu-ţi dai seama de asta.

ExperimentalistRO:Cum a decurs procesul de amenajare/renovare a sălii, cât a durat şi care a fost cel mai dificil lucru din proces?

Raluca: Procesul de amenajare şi renovare încă nu s-a terminat. Încă sunt multe lucruri de pus la punct şi probabil că va mai dura până să fim gata. Am început să intervenim asupra spaţiului prin mai. Am reuşit să deschidem terasa prin iulie, iar în tot acest timp cât terasa a fost deschisă, s-a lucrat la interior şi spaţiile anexe. Probabil că dacă ați fost astă vara pe la terasă, ați văzut cu ochii voștri cum apar modificări zi de zi, hala şi geamurile au fost larg deschise ca oricine să poate privi acest work in progress.  

Cel mai dificil şi anevoios lucru în procesul de amenajare a fost cel legat de siguranţă, adică lucrările privind structura de rezistenţă a clădirii şi prevenirea incendiilor. Amândouă, au fost lucrări complexe, de lungă durată, costisitoare şi pline de provocări.

ExperimentalistRO: De ce se numeşte Sala Compresoarelor? 

Raluca: Sala Compresoarelor este numele iniţial al halei. Din ce am aflat, hala asta era utilată cu rezervoare industriale de aer comprimat, pe care le foloseau în procesul de producţie al fabricii. Şi un pic mai mult despre istoria ei: http://halelecarol.ro/despre-proiect/istorie/

ExperimentalistRO: E fain cum aţi păstrat ferestrele mari şi textura de cărămidă pe pereţi, iar tavanul înalt oferă o senzaţie de spațiu și libertate. Dar care e treaba cu robinetele de la baie? :)

Raluca: E tot de inspiraţie industrială: reţea de ţevi şi robinete. Faptul că dai drumul la un robinet şi apa curge unde vrea ea, asta a fost aşa, o idee pe care am avut-o şi ni s-a părut mişto s-o implementăm. Funny, nu?      

ExperimentalistRO: Cum v-a venit ideea să deschideţi cu 3 zile de petrecere şi invitaţi surpriză? Cine s-a perindat pe la voi? Păi am zis să fie 3 zile şi 3 nopţi ca-n poveste. :) 

Raluca: Apoi am zis că ar fi mişto să ne fie alături cât mai mulţi artişti care s-au perindat pe la noi de-a lungul timpului şi pe care îi îndrăgim. Doar că prea multe concerte într-o seară obosesc şi plictisesc de asemeni. Vii să vezi un loc nou, să cauţi cu privirea ceea ce îţi era familiar la el şi ceea ce aştepţi să vezi ca noutate. Nu te vei concentra pe actul artistic cu totul, atenţia ta este peste tot în acelaşi timp. Aşa că ne-am gândit că nişte intervenţii artistice scurte ar fi cel mai mişto şi ar bucura cel mai mult. De cântat au cântat: Afo, Fănescu, Bean şi Power Pe Vinil de la Cred Că Sunt Extraterestru şi Fraţii Grime, Macanache, ROA, Vlase de la Zob, Adi Despot de la Viţa de Vie, Jurjak şi Ştefan Matei de la Les Elephants Bizarres. 

ExperimentalistRO: Care sunt planurile pe iarnă? Ce ne mai pregătiţi? Hai, daţi din casă. :)

Raluca: În primul rând vrem să ne obişnuim şi noi şi voi cu noul loc. Vrem să continuăm să facem ceea ce făceam şi înainte, dar cumva altfel, fiindca ea, căsuţa noastră cea nouă, e aşa încăpătoare, şi aerisită, cu geamuri mari şi lumină multă ziua, şi frumoasă (nu mă pot abţine să zic asta). Avem în plan o grămadă de lucruri. Uite, de exemplu, vrem să continuăm ideea de la terasă de astă vară. Spaţiul din hală este foarte mişto de savurat o cafea sau de share-uit o bere cu prietenii la un afterwork. În plus faţă de asta, vrem ca pe timpul iernii să închidem şi să încălzim terasa de astă vară. Cât despre club, aşteptaţi-vă la multe live act-uri (concerte sau AV shows) şi DJ set-uri, atât autohtone cât şi de peste mări şi ţări.

Mulțumim, Raluca. See you @Expirat!
Back Published 21 Oct 2016
0 comments
Choose a cover
Choose