Re:collect si peretii din Tulcea nu vor mai fi niciodata la fel

Inspiratie / by Irina Petrovici

Urban Collectors au inițiative faine în zona street art & graffiti, au organizat evenimente în orașe mici precum Romanul sau în străinătate (Lecce, Italia) creând de multe ori o introducere în artă urbană pentru comunitatea locală. În iulie au continuat cu un fest de street art la Tulcea. Mi-a plăcut ce am văzut pe facebook, așa că am vrut să aflu mai multe de la Alexandra Șoldănescu despre pereții din Tulcea și artiștii convocați să-i transforme în artă urbană.

Despre ce e Re:collect?

Alexandra, Urban Collectors: Re:collect are la bază o idee care a început acum 3 ani prin care ne propunem să facilităm un spațiu de dialog deschis între mișcarea de street art & graffiti și comunitate. În fiecare an mergem în câte un oraș mic din țară și din străinătate, căutăm spații publice și de întâlnire de genul școli, centre sociale, clădiri de locuit, spații comune și realizăm murale. Totul se desfășoară pe durata unei săptămâni, timp în care, pe lângă realizarea unor murale care vor rămâne locuitorilor din zonă, realizăm și workshopuri creative, discuții, proiecții de film din zona street art și graffiti.  

Anul acesta, în perioada 11-18 iulie, a avut loc a doua ediție a Festivalului de Street Art și Graffiti, editie realizata în parteneriat cu Bordergate Association(IT) și co-finanțată de Uniunea Europeană prin Programul Erasmus+.

Din editiile anterioare mentionam: 


#Re:collect // Lecce, Italia // 2015:#Wake up Sotavento // Monte Gordo, Portugalia // 2015

#Re:mapping // Roman, Romania // 2014

Se întâmplă pentru prima oară în Tulcea? 

Alexandra, Urban Collectors: Evenimentul se întâmplă pentru prima oară în Tulcea, la acest nivel. În anii trecuti au mai existat 1-2 inițiative minore de tipul concurs graffiti adresate mai mult liceenilor din oraș ce constau în a se desena pe placaje de rigips. 

Cum ați ales artiștii? 

Alexandra, Urban Collectors: Cu fiecare eveniment organizat de Urban Collectors ne propunem să lucrăm cu artiști/e diferiți/e de la o ediție la alta, din țară cât și din străinătate, să invitam profesioniști din domeniu, să încurajăm artiștii/ele la început de drum si să creștem vizibilitatea acestora.

Anul acesta au fost invitați: Darn (RO), Elatan Occor (IT), Fabio Petani (IT), Irina (RO), KAMI (IT), Lost.Optics (RO), O (IT), Pren (RO), Sper (RO),Web3 (IT).

Cum și-au ales artiștii subiectele, a existat o temă? 

Alexandra, Urban Collectors: Am avut o temă prestabilită și anume Delta Dunării: geografie, faună, flora, arhitectura zonei. Interpretarea a fost la libertatea artiștilor/elor și dacă ești cunoscător/oare a lumii graffiti și street art nu ai cum să nu recunoști “semnătura” și stilul digital al lui Lost Optics(RO), reinterpretările abstracte ale lui Pren, formele botanice a lui Fabio Petani etc.

Toate fotografiile sunt realizate de Mitko Popov. 

Țineți ochii pe cei de la Urban Collectors:  

http://www.urbancollectors.ro/

https://www.facebook.com/urbancollectors

Următorul eveniment are loc în București și este o expoziție foto documentară care aduce în prim plan arhiva lucrărilor realizate în spațiul industrial Chimopar - o fostă fabrică producătoare de substanțe chimice, care a devenit în ultimii zece ani cea mai mare galerie urbană din București. Expoziția foto documentează peste 150 de lucrări de artă urbană de la Chimopar. Detalii, aici
Back Published 28 Jul 2016 Inspiratie
0 comments
Choose a cover
Choose