Londra stă cu ochii pe street art-ul de București: Kitră expune

/ by Grolsch RO

Ce e bun pentru străzile din București este perfect pentru o galerie mică și cochetă din Londra. Axa București – Londra este încondeiată cu personaje ochioase ascunse în patern-uri complicate. Kitră le desenează de câțiva ani, iar luna asta le-a scos în lume într-o galerie de artă din Estul Londrei.

Kitră este ilustrator, creator de personaje secrete, designer de jucării și experimentalist full power. Îi este dragă strada. Îl inspiră, îi dă energie, este spațiul preferat de creație, muză și canvas. După ce veți afla mai multe despre el, vi se va părea firesc pentru că drumul artistului este unul lung și plin de peripeții. Asta explică poate de ce Kitră vede strada ca pe un sketch book, un power bank creativ pentru artist și pentru trecători. (vizual)

L-am întânit pe Nicu Duță a.k.a. Kitră la Amural – festivalul vizual care a debutat anul trecut la Brasov. Era seară și el lumina vechiul zid al orașului cu un proiector folosindu-l drept pânză pentru patternurile sale unice. Atunci ne-a rămas agățată privirea în lucrarea sa la fel cum pățim de fiecare dată când ne apropiem de Energiea și trecem pe lângă forul roman. Una din coloane este “forever Kitră”.

Pe harta lui Kitră, Târgoviște are marcaj cu km 0. Acolo a terminat un liceu de meserii cu calificare de electrician. Apoi a învățat să facă tâmplărie, să pună pavele, a vândut șampon la un stand pe stradă. Strângea bani pentru facultate și nu mai ieșea la bere cu prietenii, adică era “chitră”, îi spuneau ei. La câțiva ani după liceu, încurajat de un profesor care i-a văzut desenele “de hobby” a dat examen la facultatea de arte din București. Pe care l-a luat. Și-a dorit să ajungă în Capitală, dar odată cu mutarea a trebuit să găsească un mod de a se întreține pe timpul studiilor. O bună bucată de vreme și-a împărțit zilele între școală și un job într-un print shop. Împărțind camera de cămin cu alți 9 studenți. Povestea lui Kitră se continuă aici și e cu happy end. 

Drumul l-a dus pe Kitră la Londra (din nou) de curând. Într-un shop galerie din Shoreditch, s-a întâmplat The Secret Garden – expoziția artistului, organizată cu susținerea ExperimentalistRO. 

Acum ceva vreme, artistul povestea într-un interviu cum personajele sale încep să se ascundă sub patternuri abstracte, pe care le nu le caută, ci se găsesc singure în procesul de creație. Cei de la Lik+Neon Gallery Shop i-au oferit galeria, așa că artistul a realizat o serie de lucrări special pentru momentul “The Secret Garden”. 

Kitră nu este străin de Londra și nu se află la prima sa abatere artistică organizată. Sau ne-. Dacă ajungeți prin zonele Tottenham, Brick Lane sau Notting Hill s-ar putea să descoperiți ceva personaje cu aspect familiar care bântuie pe zidurile londoneze. 

Indiciile se găsesc pe Instagramul Kitră.

FB Kitră

Tumblr Kitră
Back Published 29 Mar 2016
0 comments
Choose a cover
Choose