JazzyBIT și noul “Horizon”

Creativitate / by Roxana Moraru

Prima dată când i-am auzit cântând pe cei de la JazzyBIT, acum câțiva ani, nu-mi venea să cred că e o trupă din Timișoara. Eram pur și simplu fascinată. Asta nu pentru că în Timișoara nu mai există artiști buni, ci pentru că există un anume fel de bucurie când conștientizezi că orașul care ți-e casă de câțiva ani, găzduiește asemenea talente. Și dovada că sunt mulți care simt această bucurie, a fost sala plină alături de care trupa și-a lansat cel de-al doilea album

În seara de 4 martie, am auzit multe povești frumoase, unele rostite, altele cântate. Dintre cele cântate m-am bucurat să le ascult din nou pe cele de pe primul album, dar și pe cele noi. Acestea din urmă au adus o energie nouă care s-a văzut în dialogurile muzicale de pe scenă și în zâmbetele din public. Din cele rostite am aflat că Horizon a fost înregistrat la SuperSize Recording în Budapesta, alături de Bence Bruker. Așa am descoperit și că albumul are și o poveste vizuală spusă de Ovidiu Hrin, care a ilustrat fiecare melodie. Tot Teodor Pop ne-a povestit și că EM records, casa de discuri a Elenei Mîndru, este cea la care este publicat materialul. Și pentru că nu știe nimeni să spună poveștile mai bine decât ei, iată cuvintele lor:

Sunt puțini artiști în Timișoara care în doar 4 ani reușesc să obțină performanțele voastre, să aibă concerte în atât de multe orașe. Ce crezi că v-a adus succesul?

Multă muncă, foarte multă. Multe seri în sala de repetiții, în fața computerului și prin mașini sau trenuri. Și nu în ultimul rând, multe concerte, am trecut recent de 100. Și pasiune pentru ceea ce facem, căci fără aceasta n-am fi putut realiza nimic din ceea ce ne-am dorit. Și la final, cea mai importantă este organizarea - să nu uităm că toți trei avem job-uri full time.

Cu ce gând ați pornit la drum când ați fondat trupa? Ați ajuns unde v-ați dorit?

Am pornit la drum fără planuri prea mari, doar în ideea să avem niște concerte în care să cântăm muzica noastră. După ceva vreme ne-am propus să facem un album, doar așa ca să avem o înregistrare bună cu noi pe care să o dăm prietenilor și organizatorilor de concerte care erau interesați de JazzyBIT. Am ajuns nu doar unde ne-am dorit, ci mult, mult mai departe, și niciunul dintre noi nu credea că vom ajunge vreodată atât de sus. Dar cumva a funcționat, și suntem foarte mândri și mulțumiți de realizările noastre de până acum.

Cel mai important eveniment open-air de Jazz din estul Europei e la doi pași de Timișoara, la Gărâna. Ce spune asta despre jazzul din România?

Gărâna are ceva special. Am trăit multe concerte minunate acolo ca spectator, și două concerte pe scena Gărâna. Cred că locul este ceva aparte, și contribuie major la atmosfera festivalului. Și nu în ultimul rând, selecția de artiști, cu precădere spre jazz-ul modern și nordic, adaugă și ea un aer aparte.

Ce artiști români apreciați voi?

Teo: În primul rând pe cei cinstiți și sinceri. Sunt foarte mulți muzicieni pe care îi apreciez, atât români cât și străini. E greu să fac o listă pentru că aș risca să las fără să vreau pe unii dintre ei pe din afară. Dar apreciez mai ales artiștii și formațiile care vin cu propriile compoziții și aduc ceva nou și proaspăt în muzică. 

Michi: Muse Quartet, Coma, K-lu, Luiza Zan, Helen, FronT, Fine, It's Pink, Golan, etc.

Csongi: Alex Man, Luiza Zan, Elena Mîndru, Marcel Moldovan, Marius Cristian Ciupitu, etc.

Să revenim la Gărâna, ce sentiment ai atunci când cânți pe aceeași scenă cu artiști de talie internațională?

În primul rând o mare onoare pentru noi. Nu ne așteptam să ajungem la Gărâna în al doilea an de activitate, apoi nu ne așteptam nici să ajungem acolo pentru o a doua oară în anul următor, iar acum vom cânta deja pentru a treia oară. Ne bucurăm că domnul Marius Giura, inima Gărâna, a crezut în noi și ne-a susținut. Cât despre artiștii internaționali, ne mirăm de multe ori ce oameni plăcuți sunt, ca să nu mai zicem de ce muzicieni sunt. Cu siguranță un punct culminant al jazz-ului în România.

Gărâna a fost un vis împlinit, de trei ori în patru ani. Ce alte dorințe de genul acesta mai aveți?

Ne-am dori să ajungem să cântăm mai mult în străinătate. Suntem în discuții cu mai multe festivaluri, dar să vedem ce ne aduce viitorul. Ne-ar plăcea să ducem muzica noastră cât de departe se poate. Ne-ar plăcea și să susținem un turneu mai amplu, vis care s-a împlinit parțial în luna martie a acestui an: 10 concerte de lansare a noului album într-o singură lună.

De unde vin influențele din muzica voastră? S-au schimbat pe parcurs?

Toți trei ascultăm acasă muzică foarte diversă. Csongi ascultă de la muzică clasică la pop - rock, Teo ascultă mai ales jazz, dar și alte stiluri, și Michi ascultă de la metal la muzică electronică. Noi credem că JazzyBIT este o combinație a tuturor influențelor fiecărui membru. Credem că direcția muzicală JazzyBIT s-a schimbat de la primul album la al doilea. Dacă la primul album predominau ritmurile de jazz latin, la al doilea cred că am mers într-o direcție mai melodico-progresivă.

Cum e publicul din Timișoara față de cel din restul țării, dar față de cel din afară?

Probabil că publicul de acasă este cel mai "în temă", pentru că ne-a văzut cel mai des. Dar ne simțim la fel de acasă și în Cluj sau Oradea. Diferențe majore nu prea sunt. Fanii sunt mereu foarte prietenoși și emană o căldură de care nu putem decât să ne bucurăm. Fără public, JazzyBIT nu ar fi ajuns unde a ajuns.

În încheiere, spune-mi, te rog, câteva cuvinte despre următoarele concerte și orașele unde veți cânta în premieră.

În luna martie am avut 10 concerte, 2 dintre acestea fiind în orașe unde nu am mai cântat deloc: Sighișoara și Debrecen (Ungaria), în luna aprilie vom cânta pentru prima dată în Brașov și în Sfântu Gheorghe. Următoarele noastre concerte sunt anunțate mereu pe site-ul nostru: http://jazzybit.ro/concerts/

JazzyBIT este un trio timișorean fondat în 2012. Din el fac parte Teodor Pop (pian, Hammond), Mihai Moldoveanu (bass) și Szabó Csongor-Zsolt (tobe). O combinație energetic de jazz și rock, muzica lor are și influențe blues, latin și funk. Primul lor album, „Touch the sky”, a fost lansat în 2014. Până acum au avut peste 100 de concerte în țară și în străinătate.

Foto: Cristian Briscu
Back Published 16 Mar 2016 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose