Cu Jurjak la povești și muzici live din Energiea

/ by Grolsch RO

Când Șoapte s-a auzit în FM, toți am ciulit urechile intrigați de piesa care nu suna ca nicio altă producție locală. Bas, incantație mmmm … lirică de calitate. Totul armonizat perfect vizual cu un videoclip regizat de Hypno. Toată lumea se întreba cine e Jurjak? N-a apărut peste noapte. Așa cum se întâmplă cu toți artiștii care devin cunoscuți publicului, Jurjak are o istorie, o devenire până la momentul Șoapte. Bucureștean, fiu de muzician, Jurjak s-a apucat să bată toba alături de K-Gula și trupa Confusion în 2004. Au înființat un proiect de muzică experimentală și a completat căutările muzicale cu o educație vizuală la facultatea de regie și film. Jurjak e prezent demult pe scena muzicală, este omul din spatele camerei pentru videoclipuri de ale lui Raku, Omu Gnom, Hot Cassandra, Stema, Moonlight Breakfast.

Șoapte a fost un debut solo cu care Jurjak nu s-a grăbit. A făcut mai mult din joacă, din experiment, în jur de 100 de negative. Doar câteva au prins shortlistul, albumul de debut al artistului aflat în pregătire. Printre care și Șoapte, o colaborare cu Daniel Olteanu.

Experimentalist.RO : “Șoapte” are un sound foarte interesant, am zice că e atipic pentru ce se mai cântă pe la noi. Versurile sunt și ele foarte faine – tu le-ai scris? E o poveste acolo, de unde a venit inspirația?

Jurjak: La piesa Șoapte am lucrat cu Daniel Olteanu, el se ocupă de cosmetizare, mix și master. La următorul single, Future Ex, am lucrat cu Vladimir Pocorschi, cam asta e echipa și formula de live Jurjak - voce, synth, Daniel Olteanu-tobe, Vladimir Pocorschi-chitară. Albumul va fi gata undeva în octombrie… va avea o aromă de electro, dark, blues-psihedelic.

Albumul a fost creat la căști în dormitor cu o clapă mică și o chitară. Versurile sunt scrise de mine. Treaba cu scrisul a fost o experiență foarte interesantă. În urma unei călătorii peste ocean am citit multă poezie pentru a-mi umple timpul pierdut în avion, curios fiind oare ce se întâmplă dacă citesc versuri nemuritoare la o altitudine mare, deasupra norilor, fiind mai aproape de sufletul poeților. Ca urmare, când am ajuns acasă am început să scriu poezii fără să îmi dau seama, am deschis un robinet prin care curgeau versuri și rime. Versurile scrise atunci și-au gasit singure locul în piesa Șoapte.

Experimentalist.RO: Videoclipul este foarte fain, cum altfel, semnat fiind de Hypno. Spune-ne, cum de ați ajuns să colaborați și cum a apărut povestea din clip? 

Jurjak: Cu Hypno sunt prieten mai demult, chiar am lucrat împreună cu el ca asistent de regie, unde am învățat multe despre această profesie, el știa ce muzică fac, știa piesa și mi-a propus sa facem un clip. De idee, scenariu și regie Hypno este vinovat. În videoclip joacă actorul Vitalie Bantas - un bun prieten, imagine - Ate, montaj -Andrei Balasoiu, sound design - Andrei Ciubuc, deci este un proiect realizat în familie sa spunem. 

Experimentalist.RO: Care sunt planurile de viitor?

Jurjak: Planurile de viitor - cât mai multă muzică și videoclipuri. Lucrăm la albumul Lemon Blues. Este un mix de piese în limba română și în limba engleză. Am trei piese in colaborare cu Vladimir Pocorschi care sună foarte bine și se simte și amprenta artistului. Cum ne place să spunem, sunt producții Jurjovschi. Lemon Blues va ieși undeva la sfărșit de martie, început de aprilie, nu am stabilit o dată. Și mai urmează o colaborare cu Nwanda pe albumul lui. 

Experimentalist.RO: Ai regizat videoclipul celui de-al doilea single al tău, Future Ex. Un pachet complet audio-video ☺. A fost greu?

Jurjak: Future Ex este o altă compoziție “de apartament”. Este primul videoclip pe care-l fac pentru muzica mea, a fost o experiență interesantă și rezultatul îmi dă încredere și o să mai fac videoclipuri pentru Jurjak. De multe ori e greu să regizezi pentru proprile creații, tinzi să fii subiectiv, dar cu siguranță poate ieși un tot și viziunea muzicală se completează cu cea regizorală.

De curând, Jurjak a concertat în Energiea. Am fost acolo pentru Șoapte live, dar și pentru o piesă de pe proiectul precedent al artistului, Operatiunea Back To The Future.

Operațiunea Back to The Future este un omagiu audio-video adus creatorilor și artiștilor din România în perioada anilor '70, conceput împreună cu același Daniel Olteanu. 

Experimentalist.RO: Ce se aude din căștile tale, ce muzici sunt în playlistul tău curent? 

Jurjak: Alt J, John Butler Trio, The Black Keys, Mos Def, etc. 

Experimentalist.RO: Muzicieni care te inspiră?

Jurjak: Păi influența majoră asupra laturii psihedelice sun austriecii: Kruder & Dorfmeister pe care i-am ascultat non stop o bună perioadă de timp, Mr.Scruff, Bonobo și tot ce înseamnă Ninja Tune, DJ Food.

<Gânditorul: 

Când umbra unei sticle se varsă în pahar

Mai stau în gând pe coate privind ca la un far…>>  

 - by Mr.Jurjak
Back Published 16 Feb 2016
0 comments
Choose a cover
Choose