ARTĂ URBANĂ MADE IN RO, LA BANGKOK: SADDO ȘI AITCH, LA BUKRUK URBAN ARTS FESTIVAL (II)

Creativitate / by Grolsch RO

Citește aici prima parte a interviului cu Saddo, în care ne împărtășește cum a apărut Saddo și care sunt sursele lui de inspirație. 

Experimentlist.RO: Salut, Saddo. Cum a fost la prima ediție Bukruk Urban Arts Festival?

SADDO: A fost un challenge pentru că făceam parte dintr-un line up foarte tare și m-am simțit cumva presat să make the best of it. A fost mișto că am cunoscut artiști pe care-i apreciam, mi-a plăcut super mult mâncarea din Bangkok, mâncam câte două porții la o masă, doar așa, pentru că era super bun. Din păcate nu am reușit să explorez prea mult orașul pentru că m-am concentrat în special pe mural care mi-a luat cam tot timpul. Poate de data asta termin mai rapid și o să avem timp eu și Aitch să ne plimbam, să explorăm. 

Experimentalist.RO: Ce ai desenat atunci și unde?

SADDO: Am desenat un personaj cu corp de pasăre care se luptă cu un șarpe roșu, e un personaj pe care acum îl folosesc ca și sticker, pentru că-mi place - are o formă mișto, simplă, clară, dinamică, și o cromatică catchy - albastru, roșu, galben. Sincer nu mai țin minte exact cum se cheamă zona, e pe undeva lângă Siam Square, foarte central, undeva sub ceva parking lot etajat. Am mai văzut prin poze pe Instagram sau Facebook, că-și fac oamenii poze cu muralul, ceea ce e drăguț.

Experimentalist.RO: Anul ăsta ați fost invitat și tu, și Aitch. Spune-ne, ce o sa se întâmple acolo? Știi deja ce perete o sa primești?

SADDO: Au invitat-o pe Aitch, și am zis că merg și eu cu ea, așa, într-o călătorie doar, și dacă tot merg poate pictez ceva mural micuț, și până la urmă organizatorii au fost super drăguți, au zis că ok, hai și tu în festival. Facem fiecare câte un mural, într-un cartier musulman din câte am înțeles. Ceea ce e fain pentru că amândoi suntem inspirați și influențați de arta musulmană, Aitch e inspirată de tot felul de patternuri, covoare, miniaturi, iar eu de miniaturi cu scene de luptă, costume, etc. Pereții o sa fie oarecum în aceeași zonă, foarte aproape unul de celălalt, deci o să fie ușor să ne ajutăm unul pe celălalt dacă e nevoie, să discutăm, să ne dăm sfaturi.

Expoziția o să fie la Serindia Gallery, si o să fie un trio show: Aitch, Fikos (un artist foarte mișto din Grecia, care e influențat de arta bizantină religioasă și de mitologie antică greacă ) și eu. O să avem câteva lucrări mai vechi, mai de la începutul lui 2015, și câteva ilustrații mari pe hârtie la care lucrăm acum, și pe care încercăm să le terminăm până plecăm.

Fondurile pentru prezența noastră acolo și participarea la festival, pentru expoziție etc. sunt o combinație de sponsorizări locale, niște fonduri obținute de Ambasada României în Thailanda, care sunt niște oameni super drăguți și s-au implicat și prima dată când am fost; și, bineînțeles, contribuția de la Experimentalist.RO.  

[PREMIERA] by Aitch. To be seen @ Serindia Gallery, Bangkok.  Opening: 27 ianuarie 2016 în cadrul Bukruk Urban Arts Festival. 
[PREMIERA] by SADDO. To be seen @ Serindia Gallery, Bangkok.  Opening: 27 ianuarie 2016 în cadrul Bukruk Urban Arts Festival. 

Experimentalist.RO: Cum ai descoperit Bangkok în 2013? Ți-a plăcut? E ceva ce abia aștepți să revezi/vezi/guști?

SADDO: Abia aștept să mănânc orice, oriunde, fructe, coconut water și sucuri de pe stradă, basically orice. Și bineînțeles să luăm o pauză de la frig și s-o ardem în tricou și pantaloni scurți. O să fie nice și să revăd oameni pe care i-am cunoscut la prima ediție, o să mai fie încă un artist care participă a doua oară, Daan Botlek, din Rotterdam. Nice guy, și un artist foarte mișto. Și sper să avem timp să vizităm și chestiile care apar în poze cu Bangkok sau în flyere și reviste din avioane, chestiile "exotice", că eu n-am prea avut timp data trecută, am vazut doar partea foarte urbană, crowded, cu diferențe mari între zonele rich și slums. Ar fi cool să descoperim mai multe zone diferite, galerii, magazine de design, de cărți, etc.

Experimentalist.RO: Festivalul Bukruk se vrea o conexiune între Thailanda și Europa. Ce crezi că iese din mixul ăsta în general? Ce îți iese ție personal din mixul ăsta? Te-ai simțit inspirat după prima participare la Bukruk, de experiențele din Thailanda?

SADDO: Păi în primul rând o să fie fun să mergem acolo, asta e deja inspiring, mi se pare super tare când călătorim oriunde. Și dacă mai și lăsăm ceva nice în urma noastră, avem ocazia să cunoaștem alți artiști faini, e perfect. Încă păstrez legătura cu mulți dintre artiștii de la prima ediție, cu Daan Botlek, Akacorleone, LowBros, Ibie, pe unii i-am mai întâlnit, am mai colaborat la proiecte, sau am facut parte din proiecte comune.

Experimentalist.RO: Bukruk are un line up fain (și) anul ăsta. Spune-mi pe cine vrei să vezi la treabă? 

SADDO: În principiu sunt entuziasmat să îi cunosc pe toți, întotdeauna e o lecție bună să cunoști artiști, să îi vezi cum lucrează, pe lângă faptul că pot să-ți dea un insight mult mai direct în arta lor. Experiența poate fi super inspiring și înveți tot felul de chestii legate de tehnică, work ethics, etc. De exemplu sunt super curios să văd cum lucreaza Aryz. Am văzut ceva video-uri pe net, dar cred că în realitate e mult mai tare, să văd cum controlează suprafețele, cum lucrează cu rollere și pensule cu mânere foarte lungi.

Escif iarăși e super, unul dintre artiștii mei preferați, și tot așa, sunt curios cum rezolvă anumite chestii din punct de vedere tehnic, care e procesul lui, pentru că rezultatul e foarte fresh, spontan, și cred că o să fie fun și folositor să vad cum lucrează. 

O sa mai fie Roa, Nychos, Fikos, pe care mi-ar plăcea să-i văd în acțiune. Și pe ceilalți pe care nu-i știu, sigur o să fie mișto. Și pe Aitch o văd toată ziua cum lucrează acasă, dar o să fie altceva în Bangkok pentru că muralul ăsta o să fie cel mai mare pe care l-a pictat până acum, so that will be fun :)  

Mural în Budapesta, by Aitch. 

Revenim cu povești de pe străzile Bangkokului. SADDO ne-a povestit mai multe despre arta și călătoriilor lui și ale lui Aitch - citește aici

Mai multe despre Bukruk Urban Arts Festival găsești pe Bukruk.com.
Back Published 11 Jan 2016 Creativitate
0 comments
Choose a cover
Choose