Ania - fotografa din Cluj care face street art de luat acasă

/ by Irina Petrovici

O fotografă face din oraș, galerie de artă. Ne-am intalnit acum 2 ani în Cluj si Ania era atunci în căutarea unui spațiu de expoziție pentru lucrările sale. Pe atunci nu se gândea la marele “outdoor”, ci mai degrabă la niște spații de expunere închise. Este cel puțin surprinzătoare mișcarea ei de a-și expune lucrările într-un spațiu public, într-o formă finită și destul de prețioasă. Fotografia este transpusă pe lemn, lucrarea este finisată și lăcuită. Am vrut să povestesc un pic cu Ania Ciotlaus despre efectul pe care îl provoacă în spațiul urban.

Ania produce o intervenție creativă în spațiul public al orașului, una care ajunge apoi în spațiul privat al unui trecător. Pentru că așa și-a imaginat fotgrafa că va funcționa – trecătorii sunt liberi să îi ia fotografiile acasa, e un cadou către un necunoscut pe care Ania îl face din toată inima.

Cum ți-a venit ideea sa faci street art de luat acasa?

Ania: Eram la ultima facultate, UAD-foto/video, unde nu am stat mult, circa trei luni. Pentru expoziția de sfârșit de semestru ni s-a zis că pozele vor fi agățate pe holul facultății. Nu suna rău, doar că acel hol era la subsolul unui bloc în care nimeni străin nu avea acces. Mi se părea absurd că doar colegii și profesorii să îmi vadă lucrările. De aici a pornit totul. Am zis că merg direct la public, direct în stradă. Am vrut să elimin timpii morți. Alegerea unui spațiu de expoziție, întâlniri, organizat, discutat cu diferiți oameni. Părea prea mult, așa că am ales strada. Jumătate de muncă îmi era făcută. Pereții sunt plini de cuie. Mai trebuia să agăț doar pozele. Chiar dacă pentru mulți artiști stradali, scopul general e să le vada cât mai mulți oameni lucrările, pe mine mă interesează acea persoană care observă schimbarea (destul de mică uneori, o poză are circa 15x20 cm). Mă fascinează acea persoană care observă o schimbare atât de mică într-un peisaj urban atât de mare. Consider că trebuie răsplătită. De aici a pornit ideea cu ''luat-ul acasă''.

În ce orașe ai ajuns până acum? Pe unde ar trebui să fim cu ochii pe pereți? 

Ania: Până acum am expus lucrări în Cluj, în jur de 20. În Praga am agățat lucrarea cu ''Cinema Victoria'' pe Lennon Wall, iar în Cracovia diferite peisaje. Îmi doresc foarte mult să călătoresc peste tot în lume, în special în America de Sud și California, să fac poze, să mă întorc în atelierul meu din Cluj și să le imprim pe lemn după care să pornesc din nou și să le agăț peste tot pe unde trec. Și să fac poze în același timp. 

Cum a ajuns Ania să facă fotografie? 

 Ania: … din pură greșeală. Mergeam la alimentara din cartier când întâlnesc un prieten pe care nu îl mai văzusem demult. Pe vremuri reparam împreună mașini și motociclete. Am rămas cu el la o poveste și aflu că recent s-a apucat de făcut poze pe film. Cum mereu am fost curioasă i-am cerut un aparat și fără nici cea mai mică idee de ceea ce ar trebui să fac, am ieșit la făcut poze. Mi-a placut enorm, mai ales momentul în care le-am developat. Pe o coală albă de hârtie, treptat apărea o imagine. Am fost fascinată și de atunci experimentez cu diferite tehnici de capturare și de imprimare a imaginii. 

Am citit că nu ți-a plăcut școala… adică ai mers dar nu prea ti-a placut. Pot să spun că ești rebelă? 

Ania: Școala mi-a plăcut mai ales când era interesant. Și acea perioadă a fost liceul. În facultate am fost dezamăgită de lipsa de suflet, mai ales într-o școală de artă. Nu puteam accepta încăpățânarea unor profesori în a-și pune amprenta pe stilul propriu (al artistului). Simțeam că nu merită să îmi investesc timpul în a suporta frustrarea unor oameni care nu mă ajută să mă dezvolt. Nu mă consider rebelă, ci mai degrabă curioasă. Dacă nu ar fi fost curiozitatea combinată cu puțin curaj cred că nu aș fi ajuns aici. Mă bucur că pot să văd lucrurile ca un copil. Mereu e ceva de învățat și aproape în fiecare zi avem ocazia de a vedea ceva nou pentru prima dată. 

Ce aparate folosești? 

Ania: Momenten folosesc un aparat digital. Un Nikon D7000 cu un obiectiv de kit care nu prea mai face contact cum trebuie (viva el plastic). Iubesc aparatele pe film si pe viitor plănuiesc să renunț la digital. Când apuc și am acces, mai fac poze pe sticlă (o tehnică veche numită ambrotipie) si diapozitive. Lucrez mult și pe alb-negru cu un Pentax K1000. Pe viitor sper să pun mâna și pe un Hasselblad.  

Cum ai ajuns la fotografie pe lemn? De ce pe mediul ăsta? 

Ania: La fotografia pe lemn am ajuns din dorința de a printa pozele cât de des posibil. Procesul clasic de developare pe film nu îmi era mereu accesibil așa că am căutat o alternativă. Am încercat pe diferite suprafețe și texturi și am rămas la lemn și perete. (Prefer) lemnul în special datorită texturii care oferă unicitate fiecărei poze. În orice caz nu mă voi opri aici. Lemnul are diferite forme și texturi și încă nu am experimentat nici pe jumătate potențialul pe care îl oferă.

Ce fotografiezi?

Ania: Nu am încă un stil definit. Știu că îmi place enorm simetria și haosul. Dacă se poate să existe împreună într-o fotografie sunt foarte fericită. Îmi place să mă trezesc și să nu am planuri. Sunt liberă să o iau în orice direcție doresc. Am poze cu peisaje, dar și clădiri abandonate. De la potrete, la animale și astrofotografie, toate imi plac. Atât timp cât au legătura cu imaginea și se pot lua acasă sub formă de amintiri.

Viitorul tău proiect este ... 

Ania: Urmatorul proiect la care deja am început să lucrez nu are încă un titlu oficial. Momentan îi spun ''un fel de Inception'', dar sper să nu rămână așa. Vreau să pun poze transferate pe lemn exact în același loc în care au fost făcute. Acest proiect va fi făcut la Cluj și sunt circa 15 poze pe care vreau să le agat. Probabil între timp vor fi mai multe. Unele poze sunt de trei, patru ani, altele sunt recente de câteva săptămâni. Cele mai vechi vor fi cele mai interesante după părerea mea. Se va observa schimbarea mult mai ușor.

Urmăriți-o pe Ania pe wall-ul ei de facebook sau offline - pe pereții din oraș. 

https://www.facebook.com/ania.ciotlaus
Back Published 26 Oct 2015
0 comments
Choose a cover
Choose