AMURAL a scos arta în stradă la Brașov și asta e bine.

Experiente / by Irina Petrovici

În weekendul 4 – 6 septembrie, Brașovul și-a îndreptat privirea spre AMURAL, evenimentul care de la prima ediție a arătat că nu e doar un alt festival. A fost o experiență nouă pentru brașoveni care și-au văzut orașul într-o altă lumină, la propriu.

AMURAL ar putea fi doar un festival. Nu e incorect dacă îl descriu ca pe suma activităților generate de artele vizuale “post internet” – l-am citat pe Răzvan Pascu, unul dintre organizatorii evenimentului. Dar nu e suficient. 

Zidurile au fost transformate de videoproiectoare, videomapping, instalații de lumină, sesiuni de desen live. Mai multe puncte de interes istoric și turistic din oraș au fost deschise publicului cu ocazia AMURAL, găzduind expoziții foto și de ilustrație. 

Povestea s-a scris din pasiune. Răzvan Pascu și Alina Anca aka Aural Eye fac “muzică pentru ochi”. Aural Eye este ochiul auditiv. Misiunea lor artistica este estetica luminii Proiecțiile video Aural Eye colorează festivalul Waha în fiecare an începând de la prima ediție. Vara asta au fost prezenți la Summer Well, CantaCuzino, Basm Festival. Aural Eye are în portofoliu multe prezențe la The Mission și multe colaborări cu artiști foarte faini – James Blake, Max Cooper, Max Cooper, Shpongle, Juno Reactor, Sasha, Digitaline, Art Department, Miss Kittin, Nicolas Jaar, Eskmo, Rob Garza etc. Visuals, video-mapping, stage design, instalatii artistice - sunt activitățile creative curente ale Aural Eye. Seduși de propria creație, și-au dorit să împărtășească din frumusețea lor cu publicul larg.  

Răzvan ne-a povestit un pic despre pasiunea pe care au pus-o in AMURAL:

Când am ajuns sâmbătă la locul faptei, Irlo, Pisica Pătrată și Robert Obert erau în mijlocul procesului de creație. Au desenat împreună un mural pe zidul din spatele Cinematografului Popular – o locație asupra căreia organizatorii au dorit să atragă atenția pentru că cinema-ul este închis de mai mulți ani. Seara, Cerberul Amural a primit o extradimensiune vizuală. 

Proiecțiile de film și partyurile cu abundență de texturi video au fost highlight-urile serii pentru cei mai tineri, dar ce mi s-a părut excelent a fost mixul de public care a apreciat visuals-urile, video mappingul și instalațiile de lumină.

După prima ediție cred că ceea ce organizatorii și-au dorit de la acest festival s-a îndeplinit. 

AMURAL pornește drept o formă de manifestare post-modernă ce aspiră să dea sens conceptual și practic relației dintre tehnologie și artă, dintre real și virtual, dintre om și creația lui. AMURAL e despre Braşov şi despre depăşirea lui, despre idee şi depăşirea ei, despre ziduri şi depăşirea lor.

Am preluat poze de pe pagina AMURAL facebook. 
Back Published 17 Sep 2015 Experiente
0 comments
Choose a cover
Choose