Lampa Grolsch by Gentlemen Works

/ by Grolsch RO

Pe 4 și 5 aprilie, Palatul Stirbei a fost invadat de mișcarea steampunk. Artiști contemporani, cercetători și experimentaliști și-au dat întâlnire într-o poveste care a îmbrăcat de-a lungul timpului haine elisabetane și parfumul romanelor lui Jules Verne.

Acolo ne-am dat și noi întâlnire cu Gentlemen Works – doi experimentaliști cu viziuni şi aptitudini complementare. După ce i-am observat îndelung cum inventează o instalație din componente aparent fără legătură cu designul de obiect, i-am luat deoparte ca să îi cunoaștem mai bine.

Liviu este street smart, e omul care a învăţat făcând, un tip extraordinar de curios despre cum funcţionează orice, este definiţia vie a descurcăreţului de cea mai bună calitate. Are experienţă în comunicare, în domeniul bancar, în ONG-uri dar îi place să vorbească mai mult despre ce face la Federaţia Română de Curling şi despre produsele tradiţionale pe care vrea să le promoveze.

Pe Radu îl motivează dorinţa de a face lucruri care înseamnă ceva, de a construi, de a da formă şi viaţă ideilor care îţi vin în miez de noapte şi care te ţin treaz, lucrurilor la care zici "ce mişto ar fi dacă s-ar face". După ani buni de PR în agenţie şi pentru corporaţii trage şi înspre freelanceing în proiecte de social media şi mici demersuri antreprenoriale.

Experimentalist: Cum v-ati apucat de mestereala, ce v-a venit?
Gentlemen Works: În fiecare an, prietenul nostru Dan Mihalache, tattoo artist în Anglia, vine în ţară de ziua lui, să bem o bere împreună. Anul trecut nu am ştiut ce să îi facem cadou şi ne-am gândit că cel mai mult i-ar plăcea un lucru făcut de mâna noastră, un obiect care să fie cât se poate de personal şi de autentic. Aşa a apărut prima lampă. Reacţia a fost foarte bună, ne-a cerut să îi mai facem una să meargă cu ea la convenţii de tatuaje şi ne-am dat seama că s-ar putea să avem o piaţă bună pentru design industrial (nu strict steampunk). În curând au apărut comenzi de la prieteni, cadouri, clienţi şi aşa am început să ne facem un portofoliu care creşte şi de care suntem foarte mândri.

Gentlemen Works: Ce faceti ca obiect de activitate? Cum va alegeti lucrarile, proiectele in care va implicati?
Probabil că suntem experimentalişti pur-sânge. "Să vedem ce ne iese" e obiectul nostru de activitate iar, până acum, toate proiectele

Experimentalist: Cate ore ati lucrat la această lampă?
Gentlemen Works: Cu tot cu dezbateri şi schiţe, cu adaptări şi ajustări pe măsură ce construiam şi cu ajutorul curioşilor strânşi în jurul nostru am lucrat în jur de 15 ore la ea.


Experimentalist: De unde ati luat materialele?
Gentlemen Works: Am scotocit prin lăzile noastre cu vechituri din mansarda de la Foişorul de Foc unde lucrăm, am fost în pieţe, la meseriaşii din Obor, la ruşii din Drumul Taberei, şi la magazinele de bricolaj.
În general ne place să ne uităm după piese mai deosebite peste tot pe unde mergem, prin talciocuri, prin case vechi, prin poduri, prin curţile oamenilor de la ţară. Orice îmbinare are nevoie şi de piese mai noi pentru siguranţă, funcţionalitate şi unele retuşuri estetice

Experimentalist: Pe scurt ce intra in componenta lampii?

Gentlemen Works: Lampa, Greentangle sau Încurcătura Verde mai pe romîneşte, e făcută din fitinguri - teuri, mufe, nipluri, dopuri, ştuţuri - dulie metalică ce include întrerupător pe fir, bec decorativ cu incandescenţă, becuri mici verzi (nu ştim care e denumirea lor tehnică), conductori, riglete, ştecher, sârmă, grund şi vopsea, cioburi de sticle de Grolsch, aluminiu de la doze şi un dop de la swingtop.

A... şi multe discuţii... au intrat multe discuţii în fabricarea lampii :).

Experimentalist: Ce ati reciclat in lampa Grolsch?

Gentlemen Works: Sârma pe care am folosit-o pentru lampă este recuperată şi reutilizată, printre acele teuri se găsesc şi unele mai vechi şi, bineînţeles, sticle şi doze de Grolsch.
Back Published 08 Apr 2015
0 comments
Choose a cover
Choose