România, material de povești post-industriale

/ by Grolsch RO

Ceea ce se vede este la fel de important ca ceea ce nu se vede. Și-aici vorbim despre trecutul pe care îl trecem cu vederea. Cum ar fi că în perioada comunismului, România era o țară masiv industrializată, care-și trăgea seva economică din industria grea și minerit. Nu toți cei angrenați în industrie au reușit să se reconvertească profesional, așa cum nu toți și-au dorit asta. Însă mai multe despre intimitățile acestei povești aflați de la Ioana Cârlig și Marin Raica. Cei doi au luat în obiectiv această realitate și acum istorisesc printr-un documentar fotografic bucățile rămase din România industrială.

Au început plecând în căutarea calupului de astfel de locuri rămase în umbra României comuniste - dovezi ale unei lumi ce încă există, dar despre care nu se mai vorbește. Și-au asumat rolul de portavoce. Sunt de peste 6 luni într-un periplu documentar prin 20 de zone post-industriale și practică jurnalismul de imersiune. S-au mutat la Brad, în Hunedoara, cel mai industrializat județ din țară – consideră că doar integrându-se în aceste comunități pot înțelege exact oamenii și locurile pe care le surprind în fotografii.

Ideea lor, cât și înfăptuirea ei, sunt cât se poate de experimentale. Proiectul va dura aproape 16 luni, deoarece e nevoie de timp ca să descoperi un loc și să te racordezi la ritmul lui. Nu vor să facă lucrurile în pripă și vor să se susțină prin crowdfunding, așa că pentru a continua săpăturile fotografice și-au înscris ideea pe creștemidei.ro. Până pe 28 mai încearcă să strângă 9000 RON. Nu-i de ici, de colo, iar momentan au strâns o treime din întreaga sumă. Mai e timp și nu prea, deci redirecționați intențiile de a ajuta către http://crestemidei.ro/en/postindustrial și hai să scoatem în văzul tuturor toposurile post-industriale.

0f3b8e17ec21d7cb14c46ac821aadc79.jpg
Back Published 08 May 2013
0 comments
Choose a cover
Choose