AMURAL - Festival vizual după ziduri

/ by Grolsch RO

4 September 2015 // 22:00 - 6 September 2015 // 00:00
@Brașov

În weekendul 4-6 septembrie, va avea loc în Brașov primul festival din România dedicat artelor vizuale contemporane. Timp de trei zile, Festivalul AMURAL va transforma promenada După Ziduri în cel mai animat loc din Brașov, ocupând fortificațiile medievale, pădurea Warthe și pârâul Graft. Evenimentul unic în România face parte din programul oficial al candidaturii Brașovului la titlul de Capitală Culturală a Europei.

Tot cu această ocazie, organizatorii festivalului lansează Manifestul AMURAL, o declarație de intenție cu privire la viitorul artei contemporane și relația oamenilor cu creația artistică.

„Arta s-a schimbat cu viteza istoriei. A rupt ștreangul de care atârna pe pereți alb-sterili și, năvălind prin gift shop, a evadat din muzee. Arta a ieșit în stradă și refuză să plece, să ne lase în pace, în apatie, în puful nostru de zi cu zi. Apoi s-a lăsat tăiată și atârnată pe ziduri virtuale sub formă de #artă, pentru a provoca, demitiza, destabiliza gândirea și privirea, realul și adevărul. Arta s-a digitalizat, s-a demonetizat, s-a democratizat.”


  Putem în acest moment să vă dezvăluim în premieră numele artiștilor, cu rezerva că încă suntem deschiși la lucrări pentru expoziția de ilustrație și cea de design.

Astfel, la secțiunea video-mapping (coordonată de artista Aural Eye - https://www.facebook.com/auraleye) vor fi prezenți și conectați la proiectoare: obișnuitul VJ al scenei de muzică electronică Cote Visuals (https://vimeo.com/58059563), dar și artistul cunoscut pentru colaborarea cu Silent Strike – Dan Basu, alături de Alin Lepădatu, Mihai Matei Visuals, Inkspektive, Schultz, Pink Alien, Rhmio, Vloop. Proiecțiile se vor face pe Zidul Cetății, Bastionul Graft, Turnul Alb, Turnul Negru, pe coroanele copacilor și în alte locuri surpriză.

 Pentru instalații de lumină colectivul Laborazon (http://www.laborazon.ro/) a adunat peste 10 lucrări ce vor fi expuse în pădurea de După Ziduri, printre care și una realizată de Asociația de Servicii Sociale SCUT Brașov numită “Aparențe”. Câteva dintre ele sunt – Holo-piramida, o piramidă ce conține o hologramă a unui turn în miniatură, Masa Tactilă – o masă ce își schimbă materialitatea de la apă la rețele interconectate, Podeaua Interactivă – pe care se poate juca fotbal cu obiecte virtuale, Mega-Lamp, Inimi etc. 

 Expoziția de ilustrație din Turnul Alb curatoriată de artista Alina Marinescu (https://www.behance.net/alinamarinescu), cea de fotografie din Turnul Negru, coordonată de Alina Floroi și cea de design din Poarta Ecaterina, realizată cu lucrări de la ediția din mai a Romanian Design Week pregătesc lucrările pentru vernisajele din 4 septembrie. Vizitatorii vor putea vedea fotografii de Mihai Barabancea, Lucian Bran, Mihai Neon, Mihai Sovaiala. Printre ilustratorii prezenți se vor număra Kitra, Alina Marinescu, Ilinca Seda.
Și tot Kitra (http://www.kitrakitra.com/) va realiza un experiment inedit, o încurcișare a ilustrației cu proiecțiile video. ArtMURAL se va numi proiecția live a picturii murale efemere ce va așterne pentru doar câteva ore pe zidul medieval, altfel imposibil de pictat. 

 Pictura murală permanentă va fi realizată pe zidul vechiului și ruinatului Cinematograf Popular. Pentru această lucrare ce va rămâne mărturie a festivalului își vor uni forțele Pisica Pătrată (http://undergroundbd.blogspot.ro/), Irlo (http://irlo.tumblr.com/) și RobertObert (https://www.facebook.com/robertOBERTartwork). 


 În programul deosebit de divers, vor avea loc și evenimente ludice, menite să ne amintească faptul că tehnologia oferă doar mijloacele, noi rămânem creatorii, indiferent de vremuri. - GIF Festival este o expoziție-eveniment ce aduce în afara mediului online faimoasele animații repetitive. Acestea vor fi realizate de artiști ilustratori și vor fi afișate pe tabletele oferite de Allview. - DiaFilm Festival va aduce poveștile analogice ale copilăriei derulate în același timp pe diafilm și pe vinil, oferind audienței o dublă povestire.

 Două cinematografe vor străjui festivalul la cele două capete: înspre Livada Poștei, la Cinematograful Popular, vor rula filmele aduse de Cinemateca Brașov, iar la Poarta Ecaterina animații.

 Fiecare seară se va încheia apoteotic în poiana de la baza Turnului Negru cu câte un concert însoțit în permanență de proiecții video. Faimosul proiect audio-video al lui Silent Strike (https://www.youtube.com/watch?v=-Svz2Z1w5A8) și Dan Basu va ține capul de afiș vineri. Li se vor alătura Danaga (https://www.youtube.com/watch?v=UW_F9BGxa1s), artistul clujean mult așteptat la Brașov și brașovenii RoundSound în deschidere. 

Seara de sâmbătă va fi dedicată muzicii tehno alături de Moduler și crew-ul său din București. Duminica va fi a brașovenilor, cu Silver Mountain, Nemo și Grand la butoane. 


 Pentru detalii, urmăriți site-ul amural.ro și pagina de Facebook a evenimentului facebook.com/amuralfestival

 AMURAL – Festival vizual După Ziduri este o inițiativă privată a unui grup de tineri creativi originari din Brașov. Miza lor este de a conecta orașul cu cele mai noi și mai spectaculoase manifestări artistice, propunând un festival cultural de dimensiune europeană ce aduce împreună arta alături de cele mai noi forme de creație și tehnologie care să transforme orașul în centrul cultural regional și național pe care și-l doresc atât brașovenii, cât și vizitatorii.  


Back Published 27 Aug 2015
0 comments
Choose a cover
Choose